Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.4.2005 / LF
Mykorrhizaymp snart klar för marknaden
Överförbar mykorrhiza är ett nytt resultat av finländsk forskning. Då svamprot blandas i växtunderlaget förbättrar den de flesta växters tillväxt i plantskolan, på åkern, i trädgården, växthuset och inomhus. Forskning vid MTT kring den produktifierade svamproten är i testodlingsskedet och produkten är snart redo att marknadsföras.
Mykorrhiza är ett allmänt förekommande fenomen i naturen. Mellan växten och svampen uppstår ett symbiosförhållande, av vilken båda parter drar nytta. Nästan nittio procent av växtarterna fungerar som värdväxt för mykorrhizasvamparna. Den svamp som förekommer i symbios med trädgårds- och åkerväxter kallas arbuskulär mykorrhiza.
- Svampen kan utveckla ett brett mycelium vid växtens rötter och mycelet fungerar som ett extra rotsystem. Med hjälp av mycelet kan växten ta upp näring och vatten från ett mycket större område och från mindre jordpartiklar än enbart med hjälp av den egna roten, berättar forskare Mauritz Vestberg vid MTT.
Mykorrhizasvampen tar särskilt upp fosfor ur marken, vilket innebär att det är möjligt att minska på gödslingen. En växt ympad med mykorrhiza tål även torka och omplantering bättre. Vidare har forskarna konstaterat att svampympningen ökar växternas motståndskraft mot jordburna sjukdomar och nematoder. I naturen har mykorrhiza i samarbete med bakterier en viktig uppgift i att bevara jordens smulighet och minska på erosionen.
Vid MTT:s forskningsanstalt i Laukaa har forskarna undersökt mykorrhizans betydelse för trädgårds- och åkerväxter sedan 1988. Den produktifierade mykorrhizan produceras i växthus i majsrötter på ett torvhaltigt växtunderlag. Den torra svamproten kan förvaras åtminstone i två år i rumstemperatur utan att kvaliteten försämras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab