Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.4.2005 / LF
Andelen underkänd skogsvård har ökat
Skogscentralerna är oroade. Andelen felaktiga ansökningar om statligt stöd för skogsvård har ökat. Under fjolårets granskningar höll 17 procent av redovisade skogsvårdsarbeten i hela Finland inte måttet. Det är en ökning med två procentenheter från föregående år.
Bakom statistiken finns mycket som inte syns.
- Utan att på något sätt förringa problemet med skogsvård som inte klarar kriterierna känner jag mig manad att ta fältpersonalen i försvar. Den som bara stirrar på antalet underkända hektar får i värsta fall för sig att tjänstemännen på fältet är skurkar eller att yrkeskunskapen är låg. Så är det inte, säger revirforstmästare Ragnar Gartz vid Södra skogsreviret.
För att kunna få bättring till stånd efterlyser han en noggrannare rapportering från granskningarna. Informationen behövs hos alla, från skogsägare till ministerium.
- En indelning enligt orsaker till förkastande vore bra. Så kan direkt okunskap eller missbruk särskiljas från misstag. Den informationen behövs vid lagstiftning, skolning och beslut om övriga åtgärder.
Vidare anser Gartz att det behövs en ny lag om statliga stöd i skogsvården. Han efterlyser klarare kriterier och ett system där pengarna går så oavkortat som möjligt till skogsvården.
- Ett ekonomiskt stöd kunde beviljas för varje plantskog, som vid en bestämd ålder är i gott skick. Med dagens dataregister är det ingen större konst att hålla reda på plantskogens ålder.
Förslaget syftar till rättvisa och minskad byråkrati. Idag riskerar många skogsägare att komma i kläm mellan paragraferna. Genom att frikoppla stödet från själva vårdåtgärden i ungskogen klarar sig skogsnäringen med färre granskningar. Pengarna kan i större utsträckning kanaliseras direkt till skogsvården.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab