Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.4.2005 / LF
EU godkänner gengrödor trots ett kompakt motstånd
EU-kommissionen beslöt strax före påsk att fortsätta bevilja tillstånd för nya genförändrade grödor och livsmedel, trots att många medlemsländer motsätter sig politiken. Det är kommissionens plikt att godkänna nya produkter i en situation där medlemsländerna inte kan enas, fastslår man i Bryssel.
Det så kallade genmoratoriet har formellt upphävts men i praktiken har EU-länderna förblivit splittrade i förhållande till den gröna gentekniken. Kommissionen måste nu välja alternativ - att ansluta sig till handlingsförlamningen i rådet, eller att köra över enskilda medlemsstater.
En beslutsammare linje i gmo-frågor förankrades under kommissionens orienteringsdebatt strax före påsken. Kommissionen förbehåller sig sista ordet, trots ett betydande motstånd i många medlemsländer. Om en kvalificerad majoritet inte uppnås i rådet, godkänner kommissionen tillståndet utan onödiga dröjsmål.
Kommissionen handlar under press. I juli väntas utslaget från den WTO-panel som på uppdrag av USA utreder om EU avsiktligt förhalar införandet av gengrödor. De ansvariga kommissionärerna medgav under debatten att regelverket för gengrödor ännu inte är komplett. Bland annat saknas gränsvärden för oavsiktlig inblandning av gmo i konventionellt utsäde.
Generaldirektoratet för jordbruk företar som bäst en konsekvensanalys över de ekonomiska följderna av ett strängt EU-gränsvärde för utsäde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab