Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.4.2005 / LF
Olaglig USA-genmajs kan ha exporterats till EU
Den amerikanska bioteknikkoncernen Syngenta har en längre tid exporterat en icke godkänd genetiskt förändrad majssort. Koncernen uppger att det hela beror på ett misstag och försäkrar att majsen är ofarlig. Kritiker utesluter inte att en del av den otillåtna genmajsen kan ha hamnat i EU.
Affären har väckt bestörtning och experter frågar sig om kontrollmekanismerna i USA överhuvudtaget fungerar. Ett misstag av denna kaliber borde inte få ske hos ett stort bioteknikföretag som Syngenta.
Skandalen upptäcktes i slutet av senaste år, men gavs offentlighet i slutet av mars.På basen av upptäckten anmälde Syngenta misstaget hos den amerikanska miljömyndigheten EPA. Eftersom frågan bedömdes som internationelt mycket känslig, kopplades också Vita huset in. De amerikanska myndigheterna och Syngenta har grunnat i flera månader över hur frågan ska greppas. Framför allt har man noga överlagt hur informationen ska ges ut i offentligheten.
Den amerikanska regeringen grälar sedan länge med EU-kommissionen om hur gentekniskt förändrade livsmedel ska märkas och spåras. Händelsen kan få besvärliga följder för USA:s export om det amerikanska kontrollsystemet börjar ifrågasättas utomlands.
Syngenta har hittills vägrat att offentliggöra till vilka länder den olagliga genmajsen har exporterats. Experter utesluter inte att exporten också kan ha riktats till EU.
Den aktuella Bt10-genmajsen är en mutation av den tillåtna Bt11-majsen, som innehåller en gen av jordbakterien Bacillus thuringiensis (Bt). Jordbakterien håller skadedjur på avstånd och minskar behovet av pesticider. Bt11 är godkänd för livsmedel i såväl USA som EU. Bt10 skiljer sig från originalet genom en mindre mängd nukleotider. Bt10 betecknas som ofarlig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab