Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.4.2005 / LF
Genomförandet av skattelättnaderna är ännu en öppen fråga
Det är alltjämt helt öppet hur lättnaderna i energibeskattningen för jordbruket, växthusodlingen och renskötseln kommer att förverkligas.
I samband med förhandlingarna om budgetramarna för några veckor sedan enades regeringen om en lättnad i energibeskattningen för jordbrukarna, växthusodlarna och renskötseln för en summa på 21,5 miljoner euro. Man vet emellertid inte ännu hur lättnaderna kommer att rikta sig. Det torde vara klart att åtminstone accisen på den lätta brännoljan, som i synnerhet gynnar spannmålsodlingen, berörs. Om det blir möjligt att också genomföra lättnader i acciserna för tung brännolja, som skulle gynna många växthusodlare, eller elskatten, som speciellt animalieproducenterna borde kunna dra nytta av, är tills vidare oklart. Man vet inte heller ännu om lättnaderna förverkligas i form av en återbäring eller som en beräknad sänkning i beskattningen.
Det är finansministeriets tjänstemän som står för det praktiska genomförandet av lättnaderna, medan jord- och skogsbruksministeriet följer med läget. Också producentorganisationerna kommer att bli hörda som sakkunniga.
Lättnaderna är i kraft från och med 10 mars, så när de börjar förverkligas blir det alltså med retroaktiv verkan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab