|
4.2.2005 / LF
Ministeriets CAP-utkast förvånar producenterna
Producenterna är lindrigt sagt förundrade över att jord- och skogsbruksministeriet har gått ut i det här skedet med ett utkast till tillämpning av EU:s lantbruksreform, CAP-reformen, eftersom ministeriet och producentorganisationerna SLC och MTK ännu förhandlar om innehållet.
Med utgångspunkt i ministeriets utkast ska ett lagförslag lämnas till riksdagen i mitten av mars.
- Visserligen har ministeriet begärt utlåtanden av producentorganisationerna, men utkastet innehåller flera konkreta förslag som man ännu inte förhandlat om, påpekar SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström.
Den fråga som kanske har väckt mest diskussion inom producentkåren är fastställandet av stödrätterna och hur de kan överföras från en producent till en annan. SLC:s styrelse har inte kommit med någon rekommendation i den här frågan, men anser det vara logiskt att det stöd som stödrätten berättigar till, alltid borde tillfalla den som brukar åkern.
Om arrendatorn och markägaren sinsemellan vill komma överens om hur man går tillväga med stödrätterna är det enligt SLC:s styrelse parternas egen sak.
Bland övriga öppna frågor i ministeriets utkast är hur de tilläggsdelar som ska beviljas för mjölk och nötkött ska överföras till det regionala stödet. Det är de här tilläggsdelarna som också gått under namnet "top up".
I sitt utkast går ministeriet nu konkret ut med förslaget att tilläggsdelarna hålls oförändrade i fyra år. Under de två följande åren skulle 30 procent överföras och 70 procent bli kvar. Under de därpå följande två åren skulle hälften av den återstående 70 procenten överföras till det regionala stödet och år 2014 skulle hela beloppet vara överfört.
Det här frågan ska tas till behandling i lantbruksförhandlingarna, kräver producenterna.
En fråga som delvis är öppen är den så kallade tio månaders perioden. Innan producenten kan utnyttja sin stödrätt måste han inneha åkern i minst tio månader. I princip är man överens om att perioden kan inledas under tiden 1 februari-30 april.
Eftersom stödet kan utbetalas tidigast då tio månader gått efter att perioden inletts, uppfyller den som inleder perioden den 1 februari kravet på innehav den 1 december. Den som inleder perioden den 1 mars eller senare uppfyller tio månaders perioden först efter årsskiftet.
Det här kan få konsekvenser för utbetalningen av CAP-stödet. De som uppfyller perioden först efter årsskiftet kommer också att få stödet först då. Ministeriet vill att alla CAP-utbetalningar överförs till det följande året, men producenterna har yrkat på att stöden borde kunna utbetalas före årsskiftet. Förhandlingar om den här frågan kommer i alla fall att föras senare.
|
|