Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
23.12.2004 / LF
SLC:s styrelse diskuterade stödfördelningen mellan regioner och produktionsinriktningar
SLC tog del av stödberedningsgruppens utkast till nästa års nationella stödpaket på måndagens styrelsemöte.
- Förslaget är uppgjort så att stödena på A- och B-området är det maximala som Finland får betala, säger styrelseordförande Holger Falck.
Styrelsen kom in på en principiell diskussion om hur produktionsökningen inom ett stödområde ska inverka på stödnivån i en annan region. Diskussionens utgångspunkt var den ökade svinproduktionen på A- och B-området, vilket lett till en beskärning på sju euro per djurenhet 2004. På styrelsemötet i slutet av november var styrelsen enig om att stödområdena bör ansvara för den egna produktionsökningen.
Utgångspunkten i förhandlingarna med jord- och skogsbruksministeriet har varit att regionerna ska behandlas jämnlikt och att skillnaderna i stöden för olika regioner inte får öka.
- Om differensen mellan A- och B-området och C-området ska vara lika stor som innan innebär det att den större svinproduktionen i söder skär ner på stöden i norr. Styrelsen är rätt enhällig om att principen för jämnlikhet mellan regionerna kan frångås om den ordagrant tolkad leder till att alla möjligheter inte kan användas till fullo, säger Falck.
Inom nötsektorn i söder möjliggör 141-avtalet en viss flexibilitet med stödsumman för varje nötdjur. De sektorvisa summorna är fastslagna, och det finns maximigränser för hur högt det nationella stödet per djurenhet får vara.
Maximigränserna tillåter ändå att man stöder ett nötdjur mera än ett annat. Om man då till exempel vill sänka stödet för slaktkvigor mindre sker det på bekostnad av stödet för tjurar och dikor, eftersom det då finns mindre pengar till stöd för de två sistnämnda.
- Styrelsen diskuterade hur stödet till nötsektorn borde fördelas. Med tanke på ett tillräckligt utbud av inhemskt nötkött är det ändå viktigt att säkerställa att det finns nog med dikor och därmed kalvar i Finland.
Om mjölksektorns stöd för nästa år torde det inte uppstå någon dramatik i motsats till förra årets förhandlingar, tror Falck. Styrelsen tog del av en totalkalkyl över mjölkstödena i de olika regionerna som stödförhandlarna hade gjort upp.
Senast i början av nästa år torde nästa års stödpaket vara uppgjort och offentligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab