Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
23.12.2004 / LF
Ekoköttutbudet minskar
Det stod lite ord mot ord när representanter för ekoproducenterna och Atria diskuterade marknadsföringen av ekoprodukter i Nurmo förra veckan. Från Atrias sida hävdade man att man har fört bra marknadsföringskampanjer för ekokött och att man har en effektiv telefonförsäljning. Från producenthåll sades att så inte är fallet och att det framkommit klagomål att de konsumenter som är intresserade av ekokött inte hittar sådant i butikerna.
Det här berättar ÖSL:s ekorådgivare Bertel Riska som deltog i mötet.
Atria vägde i fjol in 515 ton ekonöt och 150 ton ekosvin. Efter slakten återstod 314 ton kött från nöt, men av den mängden såldes bara 48 ton som ekokött. För två år sedan såg man inom Atria för första gången en tendens till stagnation på ekoköttmarknaden.
- Marknaden för ekokött har på senare tid stagnerat så pass mycket att bolaget reducerat utbudet på ekoköttsförpackningar som erbjuds kunderna. Tidigare har man haft fyra olika förpackningar med färdigt förpackat ekokött. I dag finns bara en förpackning kvar på marknaden, en konsumentförpackning med malet kött.
Enligt uppgift har intresset för ekokött minskat också inom storköksbranschen.
På mötet efterlyste man fler argument i Atrias reklam som skulle vara till fördel för ekoprodukterna.
- Men på den punkten fanns ingen förståelse från Atrias sida. Svaret blev att man inte kan framhäva en produktionsinriktning på basen av en annan.
Marknaden för ekoprodukter är osäker just nu och producenterna oroar sig över att Atria-ÖK sänker ekotillägget till fem cent per kilo från årsskiftet.
- Ekotillägget dras ned till en nivå som ligger vid ungefär en tiondedel av vad det var före nedskärningen.
Stödet för ekodjur som införs nästa år såg på förhand ut att bli ett lyft för ekoproduktionen.
- Det finns många konventionella odlare som med en mindre insats kunde uppfylla ekokraven så att vi kunde få större volymer av produkterna. Men om marknaden inte är intresserad av produkterna är läget överlag bekymmersamt.
Samtidigt som det inte drar på ekoköttsidan har också ekomjölkproducenterna i svenska Österbotten stött på patrull i och med att Valio inte är berett att ta emot ekomjölk från det här området.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab