Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
23.12.2004 / LF
Blomsterhandeln spår bra julförsäljning
Den en månad långa julförsäljningen är årets brådaste och viktigaste tid för blomsterhandeln. Enligt en uppskattning från branschorganisationen Handelsträdgårdsförbundet köper finländarna julblommor för över 70 miljoner euro. Det utgör ungefär en femtedel av hela årets försäljning. Handeln med julblommor förväntas vara livlig också i år.
- Särskilt viktig är säsongen för de traditionella blombutikerna. Även om antalet försäljningsställen blir åtminstone 1,5 gånger fler jämfört med andra årstider stiger blombutikernas andel av marknaden till cirka 45 procent. Under resten av året utgör blombutikernas andel ungefär en tredjedel av blomsterförsäljningen, säger informationschef Jyrki Jalkanen från Handelsträdgårdsförbundet.
Han säger att blombutikernas högre marknadsandel under julsäsongen beror på flera faktorer, bland annat blombutikernas breda utbud, mångsidiga färdiga blomsterarrangemang och sakkunnig service. Blommor köps i stora mängder också från andra försäljningsställen. Nästan alla dagligvarubutiker utvidgar sitt sortiment att omfatta julblommor, och julblommor kan köpas så väl i järnaffärer, i varuhus som på bensinstationer. Även torg är mycket viktiga inköpsställen, liksom trädgårdscenter och handelsträdgårdar som säljer direkt till konsumenten.
Julblommorna spelar en viktig roll i det finländska julfirandet. Julblommorna gjorde intåg i Helsingfors redan på 1860-talet, vilket är betydligt tidigare än julgranen kom in i våra hem, berättar Jalkanen.
I dag köper över åttio procent av hushållen julblommor att ge som en hälsning eller gåva, samt naturligtvis för eget bruk.
- Ett genomsnittligt hushåll satsar fyrtio euro på julblommor. Inga större skillnader kan ses mellan olika regioner då det gäller summan, däremot då det gäller blomvalet. I städerna och särskilt i huvudstadsregionen är det vanligare med lite mer a speciella julblommor samt olika arrangemang, medan den röda julstjärnan är en klar favorit på glesbygden.
Den största delen av julens blommor odlas i Finland. Antalet krukväxter stiger till miljoner, liksom antalet snittblommor. Tulpanen är den viktigaste snittblomman under julen, och sortimentet kompletteras med importerade blommor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab