Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
23.12.2004 / LF
EU-kommissionen blåste av flygekorrtvist
EU-kommissionen har avbrutit det överträdelseförfarande för skyddet av flygekorren som pågått mot finska staten. Beslutet gäller två överträdelseförfaranden för skyddet av flygekorren.
Det första inleddes år 2000, då kommissionen ansåg att ordalydelsen i Finlands naturvårdslag inte överensstämmer med gemenskapens habitatdirektiv. Detta skapade enligt kommissionen brister i samarbetet mellan de finska myndigheterna i fråga om skyddet av flygekorren.
Det andra överträdelseförfarandet, som inletts 2002, gällde den planerade utbyggnaden av motorväg E 18. I sin formella underrättelse ansåg kommissionen att man vid planeringen av vägen inte i tillräcklig mån beaktat kraven beträffande skyddet av flygekorren.
År 2003 utfärdade kommissionen ett motiverat yttrande till Finland gällande de båda ovan nämnda ärendena. År 2004 beslöt kommissionen väcka talan mot Finland, men talan väcktes aldrig.
Finland har sedermera ändrat naturvårdslagens ordalydelse så, att den överensstämmer med habitatdirektivet, samt gjort sådana kompletteringar till skogslagen och naturvårdslagen som syftar till att effektivera samarbetet myndigheterna emellan.
Vidare har en anvisning för fastställandet och tryggandet av flygekorrens fortplantnings- och viloplatser utfärdats till skogsmyndigheterna och miljömyndigheterna. Finland inledde dessutom våren 2003 en bedömning av flygekorrbeståndet där nya metoder tillämpas. Bedömningen slutförs inom tre år. Syftet är att ta fram uppgifter om storleken på flygekorrbeståndet i Finland.
Kommissionen har redan tidigare meddelat att den avbrutit det överträdelseförfarande beträffande skyddet av flygekorren som gällde byggandet av tågbanan Kervo-Lahtis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab