Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.12.2004 08:57:57 / Agrolink
Nästan var tredje gård bedriver annan företagsverksamhet

Annan företagsverksamhet på gårdarna har samlats i en publikation

År 2003 fanns det cirka 23 550 flerbranschgårdar i Finland, vilket är 32 % av det totala antalet gårdar. Med flerbranschgård avses en lantgård som förutom jord- och skogsbruk även bedriver företagsverksamhet i någon annan bransch. Antalet flerbranschgårdar har ökat med cirka 8 % sedan år 2000.

Under åren 2000 och 2003 är resultaten inte helt jämförbara, för branschindelningarna avvek i några avseenden från varandra under dessa år. År 2003 kartlades bl.a. renskötsel, fiskeri, byggande och tjänster inom hästskötsel som nya branscher.

Antalet flerbranschgårdar är störst i de trakter där det även annars finns mest gårdar, dvs. i områdena för Sydösterbottens, Egentliga Finlands och Nylands arbetskrafts- och näringscentraler. I förhållande till gårdarnas antal fanns det mest flerbranschgårdar i Nyland och Södra Savolax och minst i Norra Österbotten och Norra Savolax.

Maskinentreprenad är den vanligaste branschen inom annan företagsverksamhet 35 % av flerbranschgårdarna bedrev verksamhet i flera än en bransch. Den vanligaste enskilda branschen var maskinentreprenad, som cirka 38 % av flerbranschgårdarna uppgav vara den omsättningsmässigt viktigaste branschen utanför lantbruket. Vissa branscher, som pälsdjursuppfödning och renskötsel, har koncentrerat sig till vissa geografiska områden. Å andra sidan har vissa allmänna branscher, t.ex. maskinentreprenaden, placerat sig över hela landet.

Sysselsättningseffekten och den ekonomiska betydelsen av annan företagsverksamhet har ökat.
År 2003 sysselsatte den företagsverksamhet som bedrivs på lantgårdarna i andra branscher än lantbruket sammanlagt cirka 21 400 årsverk, dvs. cirka 0,95 årsverk/gård. År 2000 var den motsvarande siffran 0,74 årsverk/gård. Merparten av arbetet utförs fortfarande av odlarfamiljerna själva, men antalet utomstående arbetstagare och deras årsverk har ökat.

Medan annan företagsverksamhet sysselsatte sammanlagt 11 300 utomstående arbetstagare på flerbranschgårdarna år 2000 och dessa arbetstagare utförde cirka 3 100 årsverk, hade antalet utomstående arbetstagare stigit till 15 000 personer och deras arbetsinsats till 7 100 årsverk år 2003. En del av den större sysselsättningseffekten beror på att enkäten utökats med nya branscher. Branschmässigt har sysselsättningseffekten för utomstående arbetstagare ökat mest inom transportservicen, entreprenaden och olika tjänster.

En stor del av gårdarnas övriga företagsverksamhet är omsättningsmässigt ganska liten. År 2003 var omsättningen i annan företagsverksamhet mindre än 10 000 euro på 39 procent av flerbranschgårdarna. På 22 procent av gårdarna var omsättningen större än 50 000 euro. I de små omsättningsklasserna har gårdarnas antal minskat något från år 2000. I de större omsättningsklasserna har gårdarnas antal ökat i motsvarande mån.

Flerbranschgårdarna är oftast spannmålsgårdar
År 2003 var sammanlagt 43 % av flerbranschgårdarna spannmålsodlande gårdar och 16 % mjölkgårdar. År 2000 var spannmålsgårdarnas andel 39 % och mjölkgårdarnas 20 %. Minst finns det sådana gårdar som idkar annan fjäderfähushållning och getskötsel. I förhållande till produktionsinriktningens gårdsantal finns det mest flerbranschgårdar bland get- och hästskötselgårdar och sådana gårdar som bedriver annan produktion och produktion av specialväxter och minst bland mjölk- och svingårdar.

Flerbranschgårdarnas relativa andel har ökat i alla åkerarealklasser. I medeltal har flerbranschgårdarna 31 hektar åker och 47 hektar skog. Flerbranschgårdar är fortfarande förhållandevis vanligast i fråga om arealmässigt stora gårdar; till exempel över hälften av gårdarna med över 200 åkerhektar var flerbranschgårdar.

Annan företagsverksamhet på gårdarna kartlades för första gången i samband med Lantbruksräkningen 2000, då man fick de första uppgifterna om huruvida gårdarna är verksamma i flera branscher. Andra gången blev gårdarna tillfrågade om annan företagsverksamhet på gårdarna i undersökningen av jordbrukets struktur år 2003. Nu har uppgifterna från dessa år samlats ihop och på basis av dem har redigerats publikationen Annan företagsverksamhet på lantgårdarna, som innehåller uppgifter om annan företagsverksamhet på gårdarna och hur annan företagsverksamhet förändrats i Finland mellan åren 2000-2003.

I den 33-sidiga publikationen, som tillkommit som ett resultat av ett samarbete mellan Tike och MTT Ekonomisk forskning, har uppgifterna presenterats enligt bransch, produktionsinriktning och åkerarealklass. Som regionindelning har använts indelningen i arbetskrafts- och näringscentraler samt på riksnivån. Publikationen innehåller förutom allmän information även uppgifter om de olika branschernas omsättning i annan företagsverksamhet och dess betydelse för odlarfamiljernas inkomster.

Ytterligare information:

Forskaren Esa Katajamäki, Tike
tfn (09) 5765 2237, e-post esa.katajamaki@mmm.fi

Leena Rantamäki-Lahtinen, MTT Ekonomisk forskning
tfn (09) 5608 6262, e-post leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi

Priset för publikationen Annan företagsverksamhet på gårdarna är 20 € (inkl. moms) + postavgifter och den kan beställas på tfn (09) 5765 2394 eller (09) 5765 111 och fax (09) 5765 2395 eller per e-post virpi.soimes@mmm.fi

Tabell: Antal och andel lantbrukslägenheter som idkar övrig företagsverksamhet enligt arbetskrafts- och näringscentral 2003

Tabell: Övrig företagsverksamhet som idkas på lantbrukslägenheter enligt verksamhetsområde 2003
 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab