Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.12.2004 / LF
Jord- och skogsbruksministeriet grundar nytt landsbygdsverk
Jord- och skogsbruksministeriet förbereder ett nytt landsbygdsverk, som enligt regionaliseringsplanen ska placeras utanför huvudstadsregionen. Meningen är att ministeriets verkställande enheter ska utlokaliseras till den nya byrån, liksom en del av informationstjänstcentralen Tikes enheter.
- Beslutet om byråns placeringsort tas i slutet av maj nästa år. Målet är att beslut om de författningar som behövs och om tidpunkten för verksamhetsstarten kan göras under 2006, sa minister Juha Korkeaoja på tisdagen.
Ministeriet kommer redan vid årsskiftet att föreslå tre orter där landsbygdsbyrån kunde placeras. Seinäjoki nämndes på tisdagen som ett möjligt alternativ. Andra möjliga placeringsorter är Tavastehus och Lahtis.
Korkeaoja trodde att landsbygdsverket kunde reserveras budgetmedel så att verksamheten kan köra igång år 2008.
- Meningen är att stödsystemet ska fungera bättre än i dag. I de flesta andra EU-länder finns det redan ett sådant här "utbetalningsverk", som handhar alla verkställande uppgifter, sa ministern.
Ministeriets beslutsfattande enheter stannar kvar i Helsingfors. En del av det planerade landsbygdsverkets verksamhet placeras till vissa delar också i huvudstadsregionen, så att kontakterna till de politiska beslutsfattarna upprätthålls.
Grundandet av landsbygdsverket är ett av de största regionaliseringsprojekten inom statsförvaltningen. Hur stort verket blir avgörs i ett senare skede. Arrangemangen berör ungefär hälften av ministeriets anställda, 300-400 personer, men endast en del kommer att fysiskt flytta till den nya placeringsorten. I det första skedet berör regionaliseringen uppgifter som motsvarar några tiotal personarbetsår, sa ministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab