Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.12.2004 / LF
Årets granskningar är gjorda
Alla årets CAP-stödgranskningar är gjorda, och uppgifterna preliminärt sammanställda i tabellformat. 4.003 gårdar med sammanlagt dryga 133.676 hektar granskades för CAP-stödets del. I snitt sjönk CAP-stödet på en granskad gård med 71,66 euro, när man utgår från att CAP-stödet för hela landet i genomsnitt är 250 euro per hektar.
- Det finns variation mellan gårdarna. På en del gårdar innebar granskningen inga ändringar i stödet, medan det finns några gårdar som förlorade hela stödet, säger överinspektör Tommi Kämpe.
Oftast handlar det om summor på mellan några tio till några hundra euro, säger överinspektör Jukka Pekonniemi. De gårdar som förlorat allt CAP-stöd utgör undantag, och enligt Kämpe är det oftast gårdar där odlaren ännu lämnat in stödansökan på våren, men så har det inte blivit något av det praktiska jordbruket.
Tabellerna visar regionala skillnader, men de är inte stora. Ser man på hela landet hade CAP-granskarna mest att anmärka på i Lappland. Här sanktionerades närmare 2,5 procent av CAP-arealen.
- Det här beror bland annat på att man här har ett sämre och äldre kartmaterial för odlarna att utgå från, förklarar Kämpe.
I regionerna med svensktalande producenter sanktionerandes över 0,5 procent av CAP-arealen på Åland, medan den sanktionerade arealen var klart under 0,5 procent i de övriga regionerna, allra lägst i Österbotten.
- Skillnaderna vi talar om är ändå marginella. Dessutom påverkar varje enstaka gård som övervakas kraftigt på resultatet, eftersom antalet övervakade gårdar trots allt är ganska litet, säger Kämpe.
Den sammanlagda CAP-stödsumman på de granskade gårdarna uppgick till drygt 33, 4 miljoner euro. I medeltal betalas 8.350 euro i CAP-stöd på de övervakade gårdarna. Den genomsnittliga minskningen är därmed 0,86 procent per gård jämfört med det stöd som ansöktes.
Då granskarna upptäcker att odlaren har anmält en för stor areal i sin CAP-stödansökan blir det aktuellt med en stödnedskärning eller en sanktion. En gård kan utsättas både för sanktioner och nedskärningar, eftersom granskarna ser på varje växtgrupp skilt för sig.
Det är vanligare med stödnedskärning än med sanktioner. I år ledde CAP-stödgranskningarna till omkring 1.700 stödnedskärningar och 500 sanktioner. Sanktionerna berörde av naturliga skäl en större areal än nedskärningarna: cirka 643 hektar sanktionerat mot cirka 327 hektar nedskuret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab