Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.12.2004 / LF
Inga allmänna skördeskadeersättningar, men enhetspriset på matindustripotatis höjs
Potatis- och sockerbetsodlarna på översvämningsdrabbade områden får inte en allmän skördeskadeersättning. Det här bestämdes på skördeskadedelegationens möte i onsdags. Glädjande är att enhetspriset för matindustripotatis höjs, liksom normskörden för både stärkelse- och matindustripotatis i Österbotten där de varit väldigt låga.
SLC:s konkreta förslag var att potatis- och sockerbetsodlarna på översvämningsdrabbade områden borde få en allmän skördeskadeersättning på 200 euro per hektar. Förslaget gällde potatis- och sockerbetsodlarna i Vörå, Oravais, Nykarleby och Alahärmä. Enligt miljöcentralens tolkning är det endast små områden i dessa kommuner som kan klassificeras som översvämningsdrabbade, så små att det på områdena finns bara nio gårdar som kan uppvisa total skördeskada för sockerbetor eller potatis.
- Om SLC:s förslag hade godkänts hade den allmänna skördeskadeersättningen gällt 650 hektar potatis och trettio hektar sockerbetor i de nämnda kommunerna. Den allmänna skördeskadeersättningen hade haft ett sammanlagt värde på 135.000 euro, säger Tage Ginström, som representerar SLC i skördeskadedelegationen.
Skördeskadedelegationen kom överens om att höja normskörden för matindustri- och stärkelsepotatis i Österbotten från 26.700 kilo per hektar till 33.000 kilo. Dessutom höjs enhetspriset för matindustripotatis i hela landet från 7,6 cent per kilo till 8,4 cent.
- Det är viktigt att normskörden på stärkelse- och matindustripotatis i Österbotten höjdes liksom enhetspriset på matindustripotatis, för de har släpat efter. Det måste också betraktas som positivt att sådana ändringar görs mitt under perioden, säger Ginström.
Enhetspriset och normskörden har betydelse då skördeskadan värderas - ju högre enhetspris och normskörd, desto högre skördeskadeersättning per hektar.
I hela landet uppgår skördeskadorna i år till drygt 18,7 miljoner euro, då nittio procent av skadan efter självrisken ersätts. 5.606 gårdar har rätt till skördeskadeersättning. Det finns sammanlagt 17,1 miljoner euro reserverat för skördeskadeersättningarna. Skördeskadeersättningarna betalas åt odlarna på vårvintern 2005.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab