Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
17.12.2004 / LF
Inga löften om stora ändringar i slaktrutinerna
Ursprungsförfrågan till nötkreatursregistret ska vara gjord innan djuret slaktas. Det ser inte ut att bli någon ändring i detta trots producenternas missnöje; jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket är eniga i tolkningen av gällande bestämmelser.
- Enligt EU-lagstiftningen är det inte möjligt att göra en ursprungsförfrågan i efterhand, säger Veli-Mikko Niemi vid jord- och skogsbruksministeriet. I regel ska ursprungsförfrågan vara gjorde från gården innan djuret skickas till slakteriet, men i undantagsfall godkänns en ursprungsförfrågan som är gjord då djuret redan anlänt till slakteriet, förutsatt att djuret är vid liv då registerförfrågningen görs.
Eftersom fel med öronmärkena eller ursprungsförfrågningen oftast framkommer först efter att djuret är slaktat kasseras djuret, och producenten lider en stor ekonomisk förlust. Trots att alla parter diskuterat saken och erkänt att det finns problem med dagens förfarande är inga större ändringar aktuella. Både inom SLC och MTK är producenterna besvikna över ministeriets tolkning.
Parterna har i alla fall kunnat komma överens om mindre lättnader då det gäller tolkningen av föreskrifterna. Vad gäller kravet på att djuret ska ha båda öronmärkena fastsatta då det skickas till slakt godkänner ministeriet att endast det ena öronmärket sitter i örat och det nya, beställda märket följer med djuret utan att vara fastsatt.
Om båda märkena sitter i örat då slaktbilen hämtar djuret, men det ena faller av under transporten kan djuret godkännas efter en skriftlig rapport som görs av slaktbilsföraren och ges till slakteriets veterinär.
Om veterinären inte får en pålitlig utredning om märkningen och registreringen av ett djur som hämtats till slakteriet och djuret inte kan föras tillbaka till gården ska veterinären enligt Livsmedelsverkets anvisningar avliva djuret, varefter det kasseras.
Det är nu också tillåtet för slaktbilen att föra tillbaka ett djur till gården från slakteriet. Denna möjlighet kommer knappast att utnyttjas ofta med tanke på de problem det innebär för slakteriernas logistik samt med tanke på smittorisken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab