Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.12.2004 / LF
Nu kan TE-centralerna fatta beslut om startstöd
Jord- och skogsbruksministeriet har uppdaterat den temporära utvecklingsplanen för Gårdsbrukets utvecklingsfond för 2005. I klartext betyder det att TE-centralerna har fått nya pengar för att kunna fatta beslut om startstöd för unga jordbrukare.
Till förfogande finns nu 122,63 miljoner för direkta bidrag och 8,3 miljoner för räntestöd. I direkta stödmedel för investeringar och för startstöd till unga jordbrukare föreslås det att drygt 100 miljoner euro reserveras i det här skedet. Det skulle räcka för att TE-centralerna kan fatta beslut om de ansökningar som anlänt i år.
Den egentliga dispostionsplanen för nästa år fastställs i vår. Hur mycket medel som då finns till förfogande klarnar allt eftersom gamla ansökningar blir behandlade. Det finns ansökningar kvar från tidigare år som ännu är under behandling.
Vad gäller investeringsstöden är TE-centralerna emellertid ännu låsta, eftersom man väntar på EU-kommissionens godkännande. Kommissionen ställde ju som ett villkor för 141-stödet, att Finland skulle utnyttja möjligheten att betala investeringsstöd till fullo.
Efter det gjorde Finland upp en mall för hur detta skulle gå till. Finland lämnade förslaget till kommissionen i våras. Producenterna kunde börja lämna in sin ansökningar i april, men svaret från kommissionen låter vänta på sig.
Kommissionens svar torde tidigast komma under mellandagarna. Under tiden den 1-10 januari kan TE-centralerna i alla fall inte agera på grund av tekniska hinder. Utbetalning av bidrag startar tidigast 24 januari, men räntestödslån går att lyfta i den egna banken också före det.
I Finland hoppas man nu på att arbetet skulle kunna komma igång på det här årets sida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab