Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.12.2004 / LF
Nya EU-kommissionen stöder ekologisk odling
- Den ekologiska produktionen ska också i fortsättningen ha en särställning i EU. Det sade EU:s nya agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vid en ekokongress i Berlin. Enligt Fischer Boel bidrar agrarreformen till att underlätta gårdarnas omställning från konventionellt till ekologiskt jordbruk.
Mariann Fischer Boel hänvisade till den handlingsplan för ekologiskt jordbruk som EU-kommissionen lade fram tidigare i år. Hon konstaterade att planen innehåller vidlyftiga framtidsvisioner om utvecklingen och politikernas roll då det gäller att stöda ekojordbruket.
Den nya agrarkommissionären fastställde att ekojordbruket fyller ett slags dubbelfunktion. Dels ska livsmedel av hög kvalitet produceras. Dels infriar det ekologiska jordbruket samhälleliga förväntningar inom områden som god djurhållning och miljövård.
Hon förutsåg att det ekologiska jordbruket står inför en långvarig tillväxtperiod, förutsatt att marknaden spelar med. En sund och växande ekosektor förutsätter emellertid att konsumenterna frågar efter produkterna.
Fischer Boel rekommenderade att EU-logon ska ställas i centrum vid marknadsföringen av ekoprodukter i alla länder. Detta bidrar till att röja undan många handelshinder som ännu förekommer på den inre marknaden för ekoprodukter, och som har sitt ursprung i varierande normer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab