|
10.12.2004 / LF
SLC:s skatteutskott påminner om skattereformens effekter
Vissa delar av den skattereform som träder i kraft 1.1. 2005 påverkar också jordbrukarnas ställning, påminner SLC:s skatteutskott. Bland de ändringar som direkt påverkar jordbrukarnas ställning finns bland annat en sänkning av skatten på kapitalinkomster från nuvarande 29 till 28 procent. Jordbrukarnas och andra företagares kapitalinkomstandel kommer också att stiga från 18 till 20 procent av nettoförmögenheten, men man kommer fortfarande att kunna välja alternativet med en 10 procentig kapitalinkomstandel.
Räntan på andelskapital blir skattefri upp till 1.500 euro per skattskyldig. Den del som överstiger det här beloppet kommer till 70 procent att bli antingen kapitalinkomst (till exempel ränta från andelshandel eller andelsbank) eller inkomst av jordbruket (till exempel ränta från andelsmejeri eller köttandelslag). Resterande 30 procent är skattefritt.
Beskattningen av dividender från aktiebolag kommer också ändra från nästa år, vilket kan påverka beskattningen för jordbruk som drivs i aktiebolagsform.
Den antagna anskaffningsutgiften som får användas vid försäljning av egendom som man har ägt över tio år sjunker från 50 till 40 procent av försäljningspriset. Ändringarna medför att skatten på köpesumman på egendom som man ägt över tio år stiger från 14,5 procent till 16,8 procent nästa år, om man vid uträknandet av den beskattningsbara vinsten använder sig av den antagna anskaffningsutgiften.
Ändringen gäller de köpe- eller bytesbrev som undertecknas 1.1.2005 eller senare. Så om man funderar på markförsäljningar den närmaste tiden kan det löna sig att göra affären ännu på det här årets sida.
Den antagna anskaffningsutgiften på 20 procent på egendom som har ägts under 10 år kvarstår. Skattefriheten för överlåtelser av bland annat fast egendom som hör till lant- eller skogsbruk mellan nära släktingar (barn, syskon) kvarstår likaså.
Om den verkliga anskaffningsutgiften eller arvs- eller gåvoskattevärdet överstiger den antagna anskaffningsutgiften, får man fortfarande avdra den verkliga utgiften från försäljningspriset.
Gränsen för beskattningsbar förmögenhet stiger från 180.000 euro till 250.000 euro. Skatten på den förmögenhet som överstiger ett värde på 250.000 euro blir 0,8 procent, då den i dag är 0,9 procent till den delen den nuvarande nedre gränsen överskrids. Förmögenhetsskatten kommer troligen att avskaffas helt år 2006.
Lättnader har genomförts i generationsskiftesbeskattningen då skattskyldigheten börjat från och med 1.1.2004. Värderingen av egendomen sker nu utgående från 40 procent av beskattningsvärdet.
Förslag finns också om att öka de extra momslättnaderna för småföretagare och jordbrukare. Det här sker genom att höja gränsen för när lättnaden kan tillämpas från en omsättning på 20.000 till 22.500 euro. Lättnaden förutsätter att den skattskyldige blir tvungen att betala moms för redovisningsperioden. Den lättnad man får med stöd av den här regeln torde utgöra skattepliktig inkomst.
Den mervärdesskattefria gränsen på 8.500 euro kvarstår som förut. De här lindringarna gäller inte skogsbruket och överlåtelse av nyttjanderätt till fastighet.
Skatteutskottet påminner också om att skattereformen träder i kraft nästa år och att den deklaration jordbrukarna skall göra före utgången av februari inte påverkas av reformen.
Däremot har jordbrukets deklarationsblankett ändrats så att man i uträkningen av jordbrukets resultat nu skall gruppera intäkterna enligt mervärdeskatteprocent. Deklarationsarbetet underlättas om man har beaktat det här redan i bokföringen.
Slutligen påminner utskottet ännu om att arealbeskattningen av skog upphör vid utgången av 2005. Avdrag som man inte kunnat utnyttja till dess går inte att överföra till försäljningsbeskattningssystemet.
Kontantprincipen tillämpas på skogslikvider, så ett förskott som man eventuellt får på 2005 års sida arealbeskattas fastän kanske själva arbetet utförs på 2006 års sida.
|
|