Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.12.2004 / LF
Ålands grönsaksodlare satsar stort
Andelslaget Ålands Grönsakslager står inför två stora utmaningar.
- Företaget ska försöka få ut en rekordstor lökskörd på marknaden under ett år med bra skörd i hela Europa.
- De närmaste åren planerar man investera närmare 4 miljoner euro på större lagerutrymmen samt nya förpackningslinjer för att höja kvaliteten.
Som mest under ett enskilt år tidigare har andelslaget sålt 7.700 ton lök (både gul och röd), men i år beräknas den åländska lökskörden till närmare 9.000 ton. VD Tord Sarling räknar ändå med att lyckas få ut löken på den finländska marknaden, trots tuff konkurrens både från fastlandet och Holland, där man haft den största lökskörden någonsin.
Sarling kom in i Ålands Grönsakslager i mars 2002. Då köpte företaget upp sin åländska konkurrent, familjeföretaget Hags, och efter hand börjar dessa samordningsfördelar nu ge effekt. Som odlarägt företag kan grönsakslagret exempelvis få EU-stöd och landskapsbidrag som det privata företaget Hags inte kunde komma i åtnjutande av.
De två senaste åren har grönsakslagret, som marknadsför sina produkter under namnet ÅTH (Ålands Trädgårdshall), gjort goda resultat med vinster över 300.000 euro före bokslutsdispositioner. En del av dess vinster plöjs nu ner i den planerade utvidgningen av Ålands Grönsakslagers kyl- och kontorsutrymmen i Jomala Ringsböle, dit hela företaget ska flytta så att personalen kan utnyttjas effektivare.
I stället säljs före detta Hags kontors- och lagerbyggnad i Jomala Dalkarby vid gränsen till Mariehamn. Ett attraktivt läge som ger möjlighet till ett bra pris.
Tord Sarling betonar att det innebär en klar effektivisering av den åländska frukt- och grönsakshandeln när det nya 3.000 kvadratmeter stora lagret i Ringsböle står klart. Men redan före det kommer grönsakslagret att förnya löklinjerna och hela hanteringen av sina produkter för att förbättra kvaliteten.
Bland annat kräver uppköparna att inte bara lök utan också kinakål, isbergssallad och purjolöken ska levereras i färdiga konsumentförpackningar, så att partiaffärerna kan skicka varorna direkt ut till sina butikskedjor.
Förutom lök, som är den klar största produkten, samt kinakål, isbergssallad och purjo är äppel en mycket viktig och växande produkt för ÅTH.
- Nu siktar vi dessutom på att bredda fruktodlingen med både päron och körsbär. Småningom ska vi också komma med nya produkter på grönsakssidan, lovar Tord Sarling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab