Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.12.2004 / LF
Målsättningen är fler och snabbare bredbandsförbindelser
Nya målsättningar ska sätta fart på utbredningen av snabba Internetförbindelser. Tyngdpunkterna i framtiden ligger på att utveckla kvaliteten och innehållet i de så kallade bredbandsförbindelserna. Kommunikationsministeriet strävar efter en betydande ökning av förbindelsens hastighet.
Förslagen ingår i en uppföljningsrapport över bredbandsstrategin, som den nationella bredbandsarbetsgruppen överlämnade till kommunikationsminister Leena Luhtanen i tisdags.
Målsättningen är att största delen av bredbandsförbindelserna i slutet av nästa år skulle ha en hastighet på minst två megabit per sekund. Till slutet av 2007 skulle den vanligaste hastigheten för förbindelsen vara minst åtta megabit per sekund och 90 procent av Internetförbindelserna skulle vara av bredbandstyp.
Förutsättningen för att bredbandsförbindelserna ska bli vanligare är att produktionen av innehåll och tjänster är mer omfattande än i dag. Arbetsgruppen föreslår att regeringens program för informationssamhället skulle inriktas på att utveckla produktionen av innehåll.
Målsättningen för den nationella bredbandsstrategin, som godkändes i januari, är att det i Finland i slutet av 2005 finns en miljon bredbandsanslutningar. Man vill att varje finländare har tillgång till snabba och enkla dataförbindelser till ett rimligt pris. Enligt arbetsgruppen når man dessa målsättningar.
En Internetförbindelse av bredbandstyp fanns i november i år i omkring 710.000 hushåll, alltså i cirka trettio procent av hushållen. Kommunikationsministeriet uppskattar att då företagen räknats med finns det nu totalt minst 750.000 bredbandsförbindelser.
Bredbandsförbindelsernas snabbhet, kvalitet och pris varierar regionalt. Man strävar till att ytterligare förbättra bredbandets regionala tillgänglighet. Nu är det tillgängligt i 94,1 procent av hushållen.
Kommunikationsministeriet ber om utlåtanden om arbetsgruppens förslag. Från och med den 8 januari är det fritt att kommentera förslaget också på webbadressen www.dinasikt.fi.
Bredbandsstrategins mellanrapport finns på finska i pdf-format på ministeriets webbsidor; www.mintc.fi/julkaisut. Den nationella bredbandsstrategin hittas på svenska på Internetsidan www.laajakaistainfo.fi/svenska.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab