|
10.12.2004 / LF
Aktiva insatser behövs för att klara certifieringens krav
- Först gäller det att lägga fram en strategi över hur vi ska rätta till de avvikelser från kraven som finns. Sen ska vi alla gemensamt i det dagliga arbetet visa att vi tar certifieringen på allvar. Strategin för att klara fortsatt certifikat ska överlämnas till Det Norske Veritas i mitten av februari. Den praktiska verkställigheten med bättring för ögonen har tid på sig till hösten, säger Österbottens skogsägarförbunds verksamhetsledare Thomas Selänniemi.
Certifikat beviljas nämligen för fem år åt gången, och hösten 2005 går dagens certifikat ut. De brister han talar om har hittats vid de årliga granskningar som Det Norske Veritas gör. I höst konstaterade granskarna att rotröta bekämpats i mindre grad än ifjol. Det är tvärtemot den positiva utveckling som kriterierna talar om.
- Den avvikelsen betyder att den ekonomiska sidan av målsättningen inte är som den borde.
Den sociala hållbarheten äventyras av brister som gäller arbetskraftsfrågor. Brister i skyddet av livsmiljöer berör liksom brister i vattenvården den ekologiska hållbarheten.
Selänniemi påminner om, att det gruppcertifikat skogsägarna och -organisationerna omfattas av idag är det mest kostnadseffektiva. Det är definitivt det bäst fungerande, med de små arealer per skogsägare som är verklighet i Finland.
- Andra alternativ är att varje skogsägare själv ansöker om certifikat. Det blir dyrt. Vidare kostnadseffektivt är det heller inte att låta varje skogsvårdsförenings område bilda en enhet.
Att strunta i certifikatet är inte vidare fiffigt. Utan bevis på hållbart skogsbruk är risken stor att marknaden vänder det svenskfinländska virket ryggen.
|
|