Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.12.2004 / LF
PEFC utvidgas till nya världsdelar
Chile, Australien och Italien har tagits upp i PEFC-certifieringens krets. Ländernas certifieringssystem godkändes nyligen vid PEFC-rådets generalförsamling i Santiago de Chile. PEFC omfattar till dags dato sexton certifieringssystem som täcker 55 miljoner hektar skog. Chile och Australien är de första PEFC-länderna utanför Europa.
Christian Brawenz, viceordförande för PEFC International, konstaterade att Chile är organisationens första sydamerikanska medlemsland. Erkännandet av ett sydamerikanskt certifieringssystem på en kontinent där skogsbruket ofta med rätta har kritiserats, ska betraktas som en viktig signal till andra sydamerikanska länder, sade Brawenz.
Efter mer än ett års utvärdering godkände generalförsamlingen också det australiska certifieringssystemet Australien Forestry Standard.
- Med avstånd årets viktigaste händelse på det internationella certifieringsområdet, kommenterade FTS-ordföranden Geoff Gorrie.
I Santiago de Chile godkände generalförsamlingen också det italienska certifieringssystemet. Även Ryssland har antagits som medlem och gäller som PEFC:s till ytan största medlemsland. Organisationens ordförande Henri Plauche-Gillon betecknar Rysslands medlemskap som en viktig milstolpe. Med avseende på skogsproduktion, miljö och sociala intressen spelar Ryssland globalt en viktig roll.
Med 22 procent av världens skogsyta är landet en viktig partner för alla medlemsländer, tillade Plauche-Gillon. Enligt Nikolaj Ereemev, ordförande för Rysslands nationella skogscertifieringsråd, fyller PEFC som enda institution de behov Ryssland ställer inför framtiden.
På föredragningslistan stod också det afrikanska landet Gabons ansökan om medlemskap. Landets inträde betecknas närmast som en formalitetssak. Gabon driver på grundandet av ett panafrikanskt certifieringssystem under PEFC:s paraply.
Slovenien blir nästa land som siktar på medlemskap i PEFC. Under utvärdering är Estland, Portugal och Luxemburg. Dessutom har PEFC:s granskare ställt Brasiliens Cerflor och Kanadas CSA-system under lupp.
Christian Brawenz konstaterar att PEFC började som ett europeiskt initiativ. Sedermera har organisationens internationella strävanden förstärkts. Sammanlagt har PEFC International 28 medlemsländer på snart fem kontinenter. Globalt arbetar sexton godkända certifieringssystem på mer än 55 miljoner hektar skogsyta för målet att garantera ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart skogsbruk.
Generalförsamlingen godkände också den nya Chain-of-Custody-standarden som blir gemensam för alla länder. Standarden kan användas av alla certifieringssystem för att övervaka virkesflödet från en certifierad skog till slutförbrukaren.
Den nya standarden tas i bruk i april 2005 för samtliga nya PEFC-certifieringar. Bestående PEFC-certifikat ska vara anpassade till den nya normen senast i slutet av mars 2006.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab