Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
Jordbruket lämnades utanför inkomstpolitiska uppgörelsen
- SLC är besviket över att regeringen, där jordbruket närstående partier är representerade, inte har sett till att jordbrukarna kan komma i åtnjutande av en likadan ekonomisk utveckling som övriga yrkesgrupper i samhället. Det säger SLC:s fullmäktige i en kommentar till regeringens beslut att lämna lantbruket utanför den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen.
Fullmäktige anser att jordbrukarna bör ges en förhöjning av köpkraften likvärdig den, som övriga yrkesgrupper erhåller enligt uppgörelsen.
SLC:s fullmäktige påminner om den förteckning över jordbrukarnas inkomstpolitiska krav som producentorganisationerna SLC och MTK överlämnade till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) för ett par veckor sedan, och som denne lovade vidareförmedla till de övriga regeringsmedlemmarna.
I förteckningen ingick en del åtgärder som borde vidtas för jordbrukets och landsbygdens del. Producentorganisationerna tog exempelvis fasta på kostnaderna inom jordbruket och landsbygdsnäringarna och yrkade på en sänkning av bland annat bränsleaccisen och elskatten.
Likaså efterlyste organisationerna förbättrade villkor inom socialskyddet bland annat genom en förlängning av semesterrätten för jordbrukarna.
Producentorganisationerna hade räknat med att kunna föra överläggningar med regeringen i anslutning till det inkomstpolitiska helhetsavtalet så som hittills varit brukligt. Regeringen har emellertid kommit överens om att jordbrukets situation utreds inför behandlingen av budgetramarna i februari-mars.
- Utredningar ska alltså göras, men det är ju ett stort frågetecken vilka fullmakter statens utredare har, kommenterar SLC-basen Holger Falck, som i samband med lantbruksförhandlarnas sammanträde träffade minister Korkeaoja i går morse.
- Normalt brukar det ju finnas någon sorts kännedom om vilka medel man har att röra sig med, men det har vi ingen aning om nu.
I går morse gick parterna också igenom situationen för LFA-stödets nationella tilläggsdel. Vad EU-kommissionen sist och slutligen har bestämt är emellertid ännu öppet.
- Vi vet troligtvis det mesta om innehållet, men alla kommissionens avdelningar har inte gett sin officiella fastställelse ännu, berättar Holger Falck.
- SLC är i alla fall berett att ta ställning i frågan under nästa vecka, innan ärendet kommer upp i lantbruksförhandlingarna.
Den slutliga utformningen måste godkännas i statsrådet, eftersom den skiljer sig markant från det ursprungliga förslaget från i våras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab