Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
Irritation i SLC-fullmäktige över turerna kring LFA-tillägget
Turerna kring LFA-tillägget var en av de frågor som väckte livlig diskussion vid SLC:s fullmäktigemöte på onsdagen. Fullmäktigemedlemmen Kristian Westerholm ställde sig frågan om förhandlingarna om LFA-tillägget är en fars eller en tragedi. Det som irriterade Westerholm mest var ett uttalande av jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja där han säger att förhandlingsmålen var helt orealistiska.
- Är det så att jord- och skogsbruksministeriet inte har vågat erkänna hur förhandlingarna egentligen gick?
SLC-ordförande Holger Falck berättade på mötet sin förklaring till problemen med LFA-tillägget. Det normala så kallade basmiljöstödet hör vid kommissionen under den enhet som sköter landsbygdsstöden. Tilläggsdelen som är helt nationellt finansierad hör i sin tur under den avdelning som hanterar statsstöd.
- Den avsikt som vi hade med LFA-tillägget, nämligen att rätta till stödförlusterna från CAP-reformen och 141-överenskommelsen passade inte alls enheten för statsstöd, säger Falck.
Enligt enheten borde även LFA-tillägget följa samma riktlinjer som det vanliga LFA-stödet och dessutom vara stigande ju längre norrut stödområdena ligger.
Kristian Westerholm förundrade sig också över varför kommissionen upprepade gånger begärde tilläggsutredningar om LFA-tillägget om de ändå inte hade som avsikt att godkänna stödet i den form som Finland föreslog i somras.
Ännu har producentorganisationerna inte fått se något skriftligt dokument över vilken överenskommelse Fischler och Korkeaoja sist och slutligen gjorde om LFA-tillägget den 11 november. Mer information väntades i slutet av denna vecka. Men enligt Holger Falck lutar det åt att producentorganisationerna kommer att förkasta avtalet.
Stämningarna på fullmäktigemötet lutade också mot att SLC inte kan godkänna överenskommelsen om LFA-tillägget i den form som den nu har. Men i flera talturen tog man fram risken med att flera gånger underkänna regeringens förslag.
- Hjärtat säger att vid borde säga nej, men det finns en risk att SLC hamnar ut i kylan om vi många gånger säger nej till avtal såsom vi gjorde med 141-överenskommelsen, påpekade fullmäktigemedlemmen Bo Storsjö.
SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström var besviken på att jordbrukarna inte fick någon respons på sina inkomstpolitiska krav nu i samband med den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen.
- Det är märkligt att en regering med både centern och sfp sköt fram jordbrukets frågor till budgetbehandlingen i vår. Det här är en helt ny vändning.
Med tidigare regeringar har någon form av inkomstpolitisk kompensation samtidigt getts åt jordbrukarna som åt de andra arbetsmarknadspartnerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab