Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
Nytt avbytarsystem får åländskt mothugg
Hammarlands lokalavdelning protesterade i en motion till Ålands Producentförbunds höstmöte mot landskapsregeringens aviserade förslag till nytt avbytarsystem för mjölkgårdarna.
- Vi tycker att det är för radikalt, säger lokalavdelningens ordförande Ralf Fagerholm som också sitter i ÅPF:s styrelse.
Enligt förslaget ska semesterdagarna slås ihop för två makar eller sambor som arbetar på gården, så att de kan vara lediga tillsammans. Men det innebär samtidigt ett betydligt större belastning för ladugårdsavbytarna, som då ensamma ska ta ansvaret för hela djurbesättningen. Reformen har planerats av avbytarna själva, men innan landskapets jordbruksbyrå hunnit finslipa förslaget det även bland avbytare framförts oro för att deras ansvarsbörda blir för stor.
Enligt beräkningarna skulle det nya systemet spara in närmare 100.000 euro per år för landskapets avbytarservice, men på ÅPF-mötet förklarade landskapsagronom Sölve Högman att det tar åtminstone tre-fyra månader att få ett lagförslag klart.
Detta innebär i praktiken att någon ändring av avbytarsystemet med stor sannolikhet inte hinner träda i kraft under nästa år. Även sedan en lag godkänts i det åländska lagtinget brukar det dröja några månader innan presidenten hinner stadfästa lagen.
- Och innan ett förslag kan läggas fram för lagtinget ska väl också ÅPF få möjlighet att ge sitt utlåtande, påpekade ÅPF-ledningen.
ÅPF:s budget för nästa år och andra stadgeenliga ärenden klubbades utan vidlyftigare diskussioner. Anders Englund omvaldes som ordförande, Jan Salmén blev ny vice och till nya styrelsemedlemmar utsågs Lena Klingberg och Jörgen Mattsson. Lena Klingberg utsågs också till åländsk representant i SLC:s fullmäktige tillsammans med omvalda Per-Anders Danielsson och Karl-Anders Berglund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab