Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
MTK omvalde Esa Härmälä
MTK-ordförande Esa Härmälä leder producentorganisationen även åren 2005-2007. Härmälä omvaldes enhetligt på MTK:s delegationsmöte i onsdags. Hans enda motkandidat Kalevi Hemilä meddelade dagen innan att han drar sig ur kampen. MTK:s delegation sammanträdde på tisdag och onsdag i Esbo.
Esa Härmälä, 50, har lett MTK sedan 1994, men på MTK:s delegationsmöte i veckan valdes också nya krafter in i ledningsgruppen. Till andre ordförande valdes 37-årige agroforstdoktor Juha Marttila, som är mjölkproducent i Simo sedan fyra år. Innan jordbrukarbanan verkade han som forskare vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi. Marttila tog över posten som andre ordförande efter Hannu Aho. Tredje ordförande Jarmo Mäntyharju stod i tur att avgå, men omvaldes.
I styrelsen ersätter Eero Isomaa från Nivala Timo L. Kauppi, som inte ställde upp för omval. Av de styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå omvaldes Kyösti Harju från Willmanstrand, medan Irma Sirviö från Iisalmi ersätter Anne Kylmäniemi.
Esa Härmälä sa efter valet att den enhetliga uppslutningen bakom lantbruket under Finlands tid i EU nu visar tecken på sprickor. Med den kommentaren syftar Härmälä på diskussionen kring jordbruksfrågorna i den nyligen utkomna globaliseringsrapporten och regeringens beslut att behandla frågan om lantbrukets inkomstpolitiska avtal först i mars i samband med ministeriernas rambeslut.
Delegationen uppmanade i ett gemensamt uttalande regeringen att ingripa i lantbrukarnas inkomstutveckling, som under EU-medlemskapets tid enligt MTK blivit efter inkomstutvecklingen i det övriga samhället. MTK:s delegation ansåg att man i rättvisans namn borde stöda också lantbrukarnas köpkraft på motsvarande vis som i den nationella inkomstpolitiska lösningen.
Under de senaste två åren har böndernas inkomster minskat med fem procent. Förutom bättre lönsamhet för lantbruket innehåller MTK:s krav på inkomstpolitiskt avtal för lantbruket också förslag på bland annat bättre väg- och IT-förbindelser på glesbygden, vilket skulle gagna alla landsbygdsbor.
Eftersom nästa års stödpaket på grund av bland annat det försenade LFA-beslutet från kommissionen och ändringarna i LFA-beslutet inte är klart kunde den samlade delegationen inte ta ställning till lösningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab