Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
EU-finansministrar strök i agrarbudgeten
De 25 EU-staterna har drivit igenom en strikt budget för 2005. I svåra förhandlingar med EU-parlamentet enades man om att begränsa höjningen av utgifterna till 6,5 procent. Bland annat har 775 miljoner euro strukits i agrarbudgeten.
Den nya budgetkommissionären Dalia Grybauskaite betecknade kompromissen som en betydande tilldragelse. Trycket på utgifterna är stort nästa år då EU-utvidgningen slår ut med full effekt. Samtidigt kräver EU:s nettobetalande länder att finansieringen av de gemensamma utgifterna inte får överskrida en procent av bruttonationalprodukten.
Medlemsländerna hade föreslagit att utgifterna höjs med 5,4 procent medan parlamentet krävde över elva procent. EU:s finansministrar genomdrev en sänkning av agrarbudgeten med 775 miljoner euro i jämförelse med EU-kommissionens förslag.
Om medlen överstiger utgifterna för EU:s marknadsordningar, måste kommissionen begära medlen i en tilläggsbudget. Under budgetåret 2004 har 1,1 miljard euro av de beviljade anslagen för marknadsordningar förblivit oanvända.
I EU-budgeten för 2005 reserveras cirka 50 miljarder euro för jordbruket och drygt 30 miljarder euro för strukturstöd.
Budgeten ska avlåtas av EU-parlamentet i medlet av december på basen av den beslutade kompromissen. Budgetens slutsumma är 106,3 miljarder euro.
Enigheten om budgeten för 2005 innebär däremot inte att förhandlingarna om långtidsbudgeten för år 2007 fram till år 2013 skulle närma sig en lösning. Manglingarna väntas pågå ända till år 2006.
EU:s nettobetalande länder kräver en strikt gräns för utgiftssidan medan kommissionen vill höja utgifterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab