Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.12.2004 / LF
Italien toppar listan över EU-bedrägerier
Italien rankas högst på den europeiska topplistan för bedrägerier och korruption medan jämförelsevis få fall förekommer i de nordiska länderna. De flesta EU-bedrägerier gäller jordbruks- och regionalstöd, framgår det av bedrägerimyndigheten Olafs senaste årsberättelse.
Sedan 1999 har Olaf nystat upp bedrägerier till ett värde av totalt 5,3 miljarder euro. Uppdragen visar en stadig tendens att öka. Under fjolårets räkenskapsperiod försvann 1,5 miljarder euro ur EU-budgetmedel till andra ändamål än avsett. Året innan var motsvarande belopp 850 miljoner euro.
Olaf-generaldirektören Franz-Herrmann Brüner varnar emellertid för att utpeka enskilda länder som utpräglade korruptionskulturer. Enligt Brüner spelar skillnaderna i förvaltningsstrukturer en viktig roll när det gäller frekvensen av bedrägerier och korruption.
De flesta fallen av korruption bokförs inom sektorn för jordbruks- och regionalstöd. I spetsen återfinns Italien. Mellan juli 2003 och juni 2004 utredde Olaf sammanlagt 115 fall med anknytning till Italien. 25 av fallen gäller jordbruksstöd och 22 regionalstöd. Mer än hälften av bedrägerifallen inom jordbruket relateras till socker, köttprodukter samt frukt och grönsaker.
De stora agrarländerna Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland och Nederländerna hamnar högt upp på listan. Den gemensamma jordbrukspolitiken med alla sina stödformer frestar till missbruk.
De nordiska länderna är i jämförelse rätt beskedliga. I Olaf-statistiken för 2003/2004 ståtar Sverige med en nolla i kolumnerna för jordbruk och strukturfonder. Danmark har ett fall inom jordbruket och Finland tre fall inom jordbruket och ett fall som hänförs till strukturfonderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab