Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
26.11.2004 / LF
Benmjöl i smågrisfoder från Feedmix
Rester av benmjöl har hittats i flera nordiska tillverkares smågrisfoder. Benmjölet härstammar från en dansk fabrik, där man haft tillstånd att elda med benmjöl. I Finland har benmjölsrester hittats i Tähkä Possu-Startteri, som tillverkas av Feedmix.
- Det finns ingen risk i att ge fodret åt grisarna. Det foder som finns kvar på fabriken får på grund av gällande regler inte säljas som grisfoder, men det foder som redan sålts till gårdarna kan ges åt grisarna, säger Kaija Varimo, chef för KTTK:s lantbrukskemiska avdelning.
Benmjöl är en förbjuden substans i livsmedelskedjan i EU på grund av BSE-risken, men till exempel pälsdjursfoder får innehålla benmjöl. Benmjölet som hittats i smågrisfodret härstammar från svin. Svin ingår inte i riskgruppen för BSE.
Timo Latva-Pukkila, vd för Feedmix, kunde i går inte säga hur mycket kontaminerat foder som sålts.
- Det rör sig inte om många ton eftersom den kontaminerade ingrediensen kom till fabriken i oktober. Vi kommer nu att följa myndigheternas anvisningar om hur vi ska förfara med det foder som redan sålts, men det blir knappast aktuellt att återkalla redan sålda partier.
Det danska företaget Damolin A/S har två fabriker på Jylland. I båda torkas lera, men bara den ena har tillstånd att använda benmjöl som bränsle vid torkningsprocessen. Här finns det risk att benmjölsrester följer med rökgaserna och blandas med den tillverkade produkten.
- Proverna från Feedmix visar brända benmjölsrester, vilket stöder teorin att benmjölet hamnat i leran just i samband med torkningsprocessen, säger Varimo.
Det är Kemira GrowHow AB, Kemira GrowHows svenska dotterbolag, i Helsingborg som köper upp mineralleran från Damolin. I grisfodret används leran som bärare till fosforsyra, som grisarna behöver för att hålla magen i trim.
- Leverantören var certifierad att producera djurfoder, och vi utgick därmed att det inte fanns en risk för att leran skulle kontamineras trots att benmjöl användes som bränsle vid torkningen. Orsaken till att just denna produkt valdes är att den till egenskaperna var bättre än den som tillverkas i den andra fabriken, där man inte använder benmjöl som bränsle. Det var alltså inte priset eller andra faktorer som avgjorde, säger Antti Orkola från Kemira GrowHow i Finland.
Sedan benmjölsrester hittades i fodret köper Kemira GrowHow enbart mineralråvara från fabriken som inte använder benmjöl. Den lera som kontaminerats kan användas även i annat foder än det för smågrisar, men Kemira har använt mineralleran enbart som bärare av fosforsyra i smågrisfoder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab