|
24.9.2004 / LF
Ålänningar vill ta över besluten om alkoholen
Ålands Producentförbunds VD Henry Lindström uppvaktade i tisdags tillsammans med tre andra organisationer landskapsregeringen med kravet att självstyrelsen ska ta över alkohollagstiftningen i landskapet.
- Vi vill att förbättra möjligheterna till småskalig förädling ute på gårdarna med tanke på jordbrukets pressade situation. Planerna på att minska sockerbetsodlingen skulle slå ganska hårt mot det åländska jordbruket, påpekar Lindström.
Lantrådet Roger Nordlund (c), Ålands regeringschef, säger att det finns politisk enighet i landskapet om att ta över behörigheten beträffande alkoholpolitiken.
- Just alkohollagstiftningen nämns i den nuvarande självstyrelselagen från 1993 uttryckligen som ett av de områden där riksdagen med enkel majoritet kan överföra beslutanderätten till Åland utan att ändra grundlagen, konstaterar Nordlund.
När och på vilket sätt förslaget om att ta över alkohollagstiftningen ska föras fram till regeringen i Helsingfors är ännu inte klart.
På Tjudö vingård i Finström har Peter "Bongo" Eriksson redan gjort tillverkning av och även starkare drycker till vad Lindström kallar "en jättegrej" med cirka 30.000 besökare per år.
- Lantbrukarnas arbetsstolthet, moral och motivation blir mer och mer förintad av EU:s jordbrukspolitik. Ska vi ha en chans att klara oss i framtiden måste vi åtminstone få konkurrera på lika villkor som i Mellaneuropa. Där är det vanligt att enskilda gårdar har rätt att tillverka sitt eget brännvin, förklarar "Bongo".
Med vid uppvaktningen där man krävde att Ålands ska ta över alkohollagstiftningen var också Ålands handelskammare och Köpmannaföreningen samt Ålands Turistförbund. Turist-VD:n Jari Virtanen ser det här som en möjlighet att hjälpa till att bibehålla arbetsplatser i den åländska glesbygden.
Både Virtanen och Peter Eriksson bemöter på förhand eventuella farhågor om att friare tillverkning av gårdsviner och starkare drycker skulle öka spritmissbruket.
- Missbrukarna söker sig till de billigaste produkterna. Vi som håller på i liten skala har inte råd att tillverka dem, kommenterar "Bongo" Eriksson.
|
|