Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
10.9.2004 / LF
Skördeskada ska alltid anmälas
För många odlare är det aktuellt att ansöka om skördeskadeersättning efter sensommarens regn. Fast man inte ansöker om ersättning är det ändå viktigt att göra en skriftlig skördeskadeanmälning till kommunen, i annat fall riskerar man att få mindre stöd om gården utsätts för granskning. I Nyland har man i diskussionerna mellan producenterna och TE-centralen konstaterat att oskördad areal som överstiger fem ar ska anmälas.
Skördeskadeersättningen för åker- och trädgårdsväxter beräknas utifrån en normskörd, som är olika från TE-central till annan. Normskördarna fastställs årligen, årets normskördar fastställdes i juni och refererades i LF 23/04.
För varje gröda finns också ett årligen fastställt enhetspris, som följer marknadspriserna. Enhetspriserna är de samma i hela landet.
En skördeskada anmäls skriftligt till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet genast då skadan upptäckts. Med tanke på lantbruksstöden ska anmälan göras även om man inte tänker ansöka om ersättning för skadan.
För att få LFA-stöd, nationellt växtodlingsstöd och miljöstöd måste odlaren i princip bärga skörden, men om man gjort en korrekt skördeskadeanmälan till kommunen kan stödet i varje fall utbetalas fast skörden inte bärgas. Därför kan det vara klokare att inte i alla förhållanden försöka bärga skörden med våld. För CAP-stödet krävs ingen bärgning, men växtligheten måste bevaras fram till blomningen.
Landsbygdsnäringsmyndigheten granskar den anmälda skadan. Om skörden ska bärgas trots skadan får bärgningen inte ske före inspektionen.
Vill man ansöka om ersättning för skördeskadan görs det med blankett nummer 118 till kommunen. Sista ansökningsdagen är den sista oktober, för sockerbetor den 30 november. Skördeskador man kan få ersättning för är skador som till följd av frost, hagel, störtregn, oväder, exceptionella översvämningar, osedvanlig torka eller annan liknande av odlaren oberoende onormalt stor växling i naturförhållandena drabbat växande eller skördemogen gröda.
Ersättning kan betalas även för skador som till följd av exceptionella övervintringsförhållanden orsakats övervintrande växter eller för skador som åsamkats av att sådden omöjliggjorts av väta till följd av exceptionell översvämning eller osedvanligt rikligt regn.
De växtarter man kan få skördeskadeersättning för räknas upp i statsrådets förordning 270/2003, men kort sagt är det alla våra vanligaste åker- och trädgårdsväxter med undantag av jordgubbar. För att få skördeskadeersättning för trädgårdsväxter måste odlaren ha ett skriftligt odlingsavtal, dessutom finns vissa krav på hur gamla bärbuskarna får vara.
Liksom förra året är det möjligt att i vissa fall få ersättning även för kvalitetsskador. Som kvalitetsskada räknas att grobarheten på vallfrö försämrats så att den inte uppfyller kraven för handel med utsäde, en mögelskada som inverkar på skördens försäljningsduglighet eller en så låg hektolitervikt att köparen inte tar emot säden.
För att få ersättning för kvalitetsskador som framkommer först i samband med skörden krävs att man till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet levererar en analys om skördens kvalitet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab