Den arbetsgrupp som utreder användningen av bioenergi anser att förutsättningarna för produktionen av rörflen är bättre än tidigare. Det finns tillgänglig teknik för ökad produktion och användning av rörflen i värme- och elkraftverk samt för kontraktsodling i närheten av kraftverken. Arbetsgruppen överlämnade sin mellanrapport till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja i dag den 10 september.
Arbetsgruppen som tillsattes av jord- och skogsbruksministeriet i oktober i fjol har utrett specialvillkoren för produktion av åkerbiomassa, flytande biobränslen och biogas. Granskningen omfattar inte torv och träflis som har sitt ursprung i skogen.
Av de jordbruksbaserade bioenergiformerna är rörflen den som kommit närmast en praktisk tillämpning. Lönsamheten för produktionen av rörflen förväntas bli bättre i och med EU:s stöd för energigrödor som trädde ikraft 2004 och reformen av gårdsstödet som träder i kraft 2006. Enligt arbetsgruppen kommer stöden i även fortsättningen att ligga på en sådan nivå att produktionen av rörflen är lönsam för jordbrukaren. Arbetsgruppen föreslår en utredning av möjligheterna till att rörflen ansluts till skattestödet för elproduktion.
År 2004 ingicks i Finland produktionsavtal som berättigar till EU:s stöd för energigrödor till en sammanlagd omfattning av närmare 4 000 hektar. Största delen av arealen utgörs av rörflen. Målet är att i framtiden utvidga odlingsarealen.
Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja börjar jordbrukarnas förutsättningar att producera rörflen vara i ordning. Dessutom bör rörflen anslutas till att omfattas av skattestödet för förnybar energi. Utnyttjande av rörflen i större skala skulle även skapa en grund för användningen av andra grödor.
Produktionen och användningen av biogas och flytande biobränslen befinner sig i ett utvecklingsskede. Arbetsgruppen anser att utvecklingen av biogasproduktionen bör främjas genom att på försök stödja anläggningar som utnyttjar jordbrukens råvaror samt klarlägga biogasproduktionen och –hushållningen vid anläggningar av olika storleksklass.
Användningen av förnybar bioenergi medför en hel del positiva miljöeffekter. Arbetsgruppen konstaterar att exempelvis odlingen av rörflen har en gynnsam inverkan på jordmånen och den biologiska mångfalden inom jordbruksområdena. Användningen av förnybara energikällor minskar även utsläppen av växthusgaser och kommer att vara förmånligt i och med att handeln med utsläppsrätter inleds i Finland i början av 2005.
Arbetsgruppen som utreder åkerbiomassa, flytande biobränslen och biogas är ett av arbetsutskotten som tillsatts av handels- och industriministeriet för att leda programmet för främjande av förnybar energi 2003–2006 (Uusiutuvan energian edistämisohjelma, UEO). Arbetsgruppen består av representanter för jord- och skogsbruksministeriet, handels- och industriministeriet, finansministeriet, miljöministeriet, Fordonsförvaltningscentralen, jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund (MTK), Tekes, Finlands Bioenergiförening, Finlands Biogascentrum och Motiva. Arbetsgruppens tidsfrist upphör i slutet av 2006.
Närmare information lämnas av:
arbetsgruppens ordförande, lantbruksrådet Taina Vesanto, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 4240 överinspektör Veli-Pekka Reskola, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 3396 överinspektör Elina Nikkola, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2503 Mellanrapport på sidan www.mmm.fi/julkaisut/tyoryhmamuistiot/2004/trm2004_11.pdf