En sommar som denna är det kanske inte alla gånger upplagt för skämt kring de rostfria konstruktionerna som står på rad i KRS-Metalls produktionshall i Kristinestad. Företaget tillverkar stommen till regnmaskiner, som underleverantör till företaget Skandinaviska Meteorologi- och Miljöinstrument i Stockholm.
–Jag är ganska säker på att vi får figurera med regnmaskinen i varenda revy från Pörtom till Kristinestad, konstaterar Sven Mitts.
Han och brodern Allan Mitts äger KRS-Metall. Något att göra med det myckna regnandet har de förstås inte. Med risk för att bli övertydlig: Bara stommen tillverkas i Kristinestad. Själva maskineriet monteras i Stockholm och först efter installation och påfyllning av kemikalier kan maskinen användas till det den är avsedd för: Att ”tvinga” molnen att släppa ifrån sig fukt.
Bakom maskinen står Hasse Hammarberg, före detta Perusbo bosatt i Stockholm. Hammarberg och bröderna Mitts känner varandra sedan uppväxttiden i Perus.
–Vi samåkte till jobbet på Lindells snickeri, säger Allan Mitts.
Så när Hammarberg hade utvecklat prototypen och skulle inleda serietillverkning kom han ihåg det mångsidiga metallföretaget i den forna hemkommunen. De kunde erbjuda en konkurrenskraftig offert.
En sändning på tio regnmaskiner har avgått till Senegal och för tillfället pågår arbetet med att färdigställa ytterligare tio. En serie på tio sysselsätter en metall-
arbetare under en månads tid.
Så hur skapar man regn?
Grovt förenklat fungerar regnmaskinen så här: En gaslåga förbränner silverjodid och aceton. Silverjodid från skorstenen söker sig uppåt, mot molnen. Där uppe blandar sig silver-
jodiden med den fukt som finns, gör partiklarna tyngre så att det börjar regna. Maskinen har egen
energiförsörjning, tack vare solpanel och ackumulator.
Maskinerna placeras ut med tio kilometers mellanrum. När man genom radar lokaliserar
antågande moln aktiveras de regnmaskiner som finns närmast. För utan moln blir det inga regn.
En regnmaskin kostar 10000 euro, och även kemikalierna är dyra.
Att framkalla regn med silverjodid är en gammal, beprövad metod. Vanligt förr var att man släppte ut ämnet från flygplan.
Det som skiljer Hammarbergs uppfinning från många andra regnmaskiner är att den saknar dator. Den fungerar med reläsystem, som är mindre känsligt för störningar.
Regnmaskinerna skall hjälpa bönderna i ett område utanför Senegals huvudstad Dakar. Militärbaser finns i närheten och av säkerhetsskäl bevakas regn-
maskinerna.
KRS-Metall som grundades för snart 20 år har nästan under hela sin existens varit en stor underleverantör till jämngamla gripskördartillverkaren Kone-Ketonen. Mindre orderingång där märks hos underleverantören, så regnmaskinerna är ett välkommet tillskott.
Företaget gör det mesta i rostfritt och svartplåt, nytillverkning, ombyggnader och reparationer. Lastbilsunderreden, påbyggnader, traktorkärror, truckskopor... Just nu märker bröderna Mitts att allt fler lantbrukare väljer att låta sandblästra och måla om gamla plogar och andra arbetsredskap framom att köpa nya. Också det en nisch.
Solkskenet ute får Sven Mitts att anlägga en ny humoristisk vinkling på regnmaskinen.
– Kanske vi skulle göra Kristinestad till landets soligaste stad? Vi placerar regnmaskiner runtom och tar bort varje moln som är på väg hitåt...
Källa: Vasabladet