Exporten av levande grisar från Sverige till Tyskland kommer sannolikt att upphöra inom några veckor.
I tisdags berättade ATL att 800-1 000 slaktgrisar körs från Skåne till Tyskland varje vecka. Exporten har pågått ett par månader. Förtjänsten är cirka 50 kronor per gris jämfört med på hemmaplan.
Grisarna kommer från 30-talet leverantörer från Jönköping och söderut. Bakom exporten står Swedish Meats och Skövde slakteri. Enligt Swedish Meats inköpschef för gris, Johan Andersson, kan det vara olika leverantörer olika veckor eftersom det gäller att leta upp tunga grisar. Tyskarna vill ha djur som väger runt 95 kilo istället för som i Sverige cirka 85 kilo.
Konsumtionen av griskött har minskat något i Sverige i år jämfört med i fjol. Samtidigt har produktionen ökat med 3-5 procent. Importtrycket är kraftigt och de stora kedjorna Ica, Coop och Axfood pressar priserna hårdare än förr.
Tyskarna betalar bra
Sammantaget leder pressen på den svenska grisbranschen till avsättningsproblem och svårigheter att få upp priserna på hemmaplan.
- Det är därför vi vill lyfta ut volymer från den svenska marknaden. Tyskland är bra eftersom de betalar bra, säger Johan Andersson.
För den svenska slakten har det inget som helst egenvärde att exportera grisar, betonar han. Tyskland är också en mer osäker marknad eftersom priserna rasar rejält så fort det blir ett överskott av djur.
Grisarna uppfattas som tyska
Många frågar sig varför det är levande grisar som skickas till Tyskland och inte slaktade djur. Johan Andersson menar att svaret är givet:
- Grisarna blir tyska och uppfattas som tyska av konsumenterna där.
I och med att semestrarna tar slut och skolorna börjar kommer efterfrågan sannolikt att öka i Sverige samtidigt som tillförseln av tradition brukar avta något. Det innebär att Tysklandsexporten förmodligen upphör inom kort.
- Sannolikt slutar vi inom några veckor och försöker få upp priserna här hemma istället, säger Johan Andersson.
Alla tjänar på upplägget
Enligt honom tjänar alla Sveriges grisproducenter på exporten eftersom priserna hålls på en stadig nivå och åtminstone inte sjunker. De bönder vars grisar hamnar i Tyskland får emellertid betalt som om de skickat sina djur till ett av Swedish Meats slakterier.
Swedish Meats skickar för närvarande omkring 650 slaktgrisar i veckan till Tyskland via Erikssons Djurtransporter i Tomelilla. Skövde skickar enligt Johan Andersson ett par fulla bilar med vardera 200 slaktgrisar, dessutom exporterar Skövde suggor.
Källa: ATL