Dieselpriset stiger. Terrorhot, osäker produktion i Ryssland och ökad efterfrågan i Kina driver upp priset på råvaran olja.
Olja är dyrare än någonsin tidigare. I måndags slog priset på råolja rekord i USA med nästan 45 dollar per fat (cirka 340 kronor för 159 liter).
Det höga oljepriset avspeglar sig i dieselpriset. På ATL:s marknadssida har Preems dieselpris gått upp 24 öre per liter den senaste veckan till 6,60 kronor.
Stefan Samuelsson, ansvarig för prissättning på bensin och diesel på Svenska Shell, berättar att priset på råolja normalt har pendlat mellan 20 och 30 dollar per fat under många år. Just nu är det extremt högt och för fyra år sedan var det extremt lågt, ungefär 10 dollar.
Stabilt oljepris bäst för alla
De oljeproducerande länderna sa för ett år sedan att 22-28 dollar är ett lämpligt pris.
- Skälet är nog att de har investerat mycket i resten av världen. Är oljepriset för högt så driver det på inflation och räntor. Ett stabilt oljepris är bra för världsekonomin och för dem själva, säger Stefan Samuelsson.
Det som gör att oljepriset är så högt just nu är inte någon akut brist utan en kombination av händelser som gör dem som handlar med olja nervösa. Det har förekommit terrorhot mot oljeanläggningar i arabvärlden, efterfrågan ökar i USA, Kina och andra delar av Asien på grund av bättre ekonomi och den fortsatta produktionen i Ryssland är osäker. Deras största producent, Yukos, pumpar normalt upp en femtedel av Rysslands olja. Nu är bolaget hårt ansatt av de ryska myndigheterna på grund av en skatteskuld. I värsta fall har inte Yukos råd att fortsätta produktionen.
Rotterdam sätter Europa-priset
Råoljan är grunden för prissättningen på bensin och diesel, men det finns variationer mellan bränsleslagen. Bensinpriset brukar vara högre under sommarhalvåret. Då ökar efterfrågan eftersom det är semestertider i både USA och Europa.
I Europa prissätts dieseln i Rotterdam i Nederländerna. Dieselpriset påverkas i viss mån av eldningsoljan. Normalt sett går priset upp under vinterhalvåret.
- I ett normalt läge så skulle priserna gå upp något under hösten, men eftersom vi har en så extrem situation på oljan och världsmarknaden så är det svårt att se att den typen av effekt skulle ha så stor påverkan, säger Stefan Samuelsson.
Källa: ATL