|
6.8.2004 / LF
WTO avskaffar alla exportstöd
WTO-länderna har enats om ramarna för en fortsatt liberalisering av världshandeln. Doha-rundan kan därmed gå vidare med sikte på ett frihandelsavtal år 2006.
För jordbrukets del innebär beslutet att det nu finns tydligare ramar för hur det slutliga avtalet ska se ut. Detta gäller framför allt de tre huvudområdena jordbruksstöd, exportstöd och marknadstillträde. Exportstöden ska avskaffas helt, men tidtabellen ska fastslås i senare förhandlingar.
Experter menar att den europeiska jordbruksmodellen bör sitta bra i det ramavtal som förhandlades fram. Till och med de kritiska fransmännen berömmer resultatet. Den franska regeringen uppges emellertid utgå från att exportstöden avskaffas tidigast år 2015 eller 2017.
Positivt för EU är att unionen redan har minskat sina exportstöd till jordbruket med två tredjedelar. EU ligger därmed bra till i förhållande till USA och övriga WTO-parter som får räkna med massiva krav. USA måste dra ned sina exportkrediter som EU har betecknat som förtäckta stöd.
Tullsänkningarna är den kanske mest komplicerade frågan inom jordbruksförhandlingarna. Ramverket slår fast att tullarna ska sänkas olika mycket beroende på hur höga de är. De högsta tullarna ska sänkas mest. Både i-länder och u-länder får peka ut ett antal produkter som "känsliga", och göra lägre tullsänkningar för dessa. Existerande tullkvoter ska utvidgas och tullsatsen inom kvot minskas, samtidigt som administrationen av tullkvoterna ska förbättras.
En särskild skyddsmekanism ska inrättas för u-länderna, som ger dem rätt att höja sina tullar i vissa situationer. En av huvudreglerna är att u-länderna inte behöver göra lika omfattande eftergifter som i-länderna, och får längre tid på sig att genomföra dem. De minst utvecklade länderna (MUL) behöver inte göra några åtaganden alls.
|
|