Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.7.2004 / LF
Mercosurländerna avbröt samtalen med EU
Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosurländerna har avbrutits. Parterna har inte lyckats nå enighet kring frågorna om marknadstillträde.
Mercosur kräver större importkvoter och en snabbare avveckling av tullarna för sensibla agrarprodukter. De europeiska förhandlarna avvisar kraven och hänvisar till att EU har nått smärtgränsen inom agrarsektorn. Enligt en taleskvinna för handelskommissionär Pascal Lamy, har förhandlingarna kört fast på ett sätt som gör det omöjligt att gå vidare.
Mercosur kräver nya eftergifter av EU när det gäller tillträdet till agrarmarknaden men Bryssel är inte redo att ge efter. Lamy har hittills gått med på en öppning av agrarsektorn till 98 procent. Mercosurländerna klagar över att de sensibla områdena kött, fjäderfä, bioetanol och socker står utanför anbudet. EU:s förhandlare är i sin tur missnöjda med Mercosurs bud när det gäller öppningen av de sydamerikanska marknaderna för industriprodukter, telekom-sektorn och det offentliga anbudsväsendet.
För de parallellt löpande WTO-förhandlingarna saknar Mercosursamtalen emellertid betydelse, försäkrar Lamy.
Samtalen med Mercosur ska fortsätta i början av augusti men därförinnan försöker man lösa vissa tekniska frågor på tjänstemannanivå.
Mercosur består av de fyra sydamerikanska länderna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. EU är blockets nästviktigaste handelspartner efter USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab