Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.7.2004 09:35:28 / Agrolink
Exportförbud för fjäderfäkött berör hela Västra Finlands län

Enligt information från de ryska myndigheterna förbjuder Ryssland temporärt exporten av levande fjäderfä, avelsägg, kött och köttprodukter från fjäderfä samt foder för fjäderfä från hela Västra Finlands län.

Förbudet berör inte värmebehandlade produkter av fjäderfäkött. Orsaken till förbudet är det bekräftade fallet av Newcastle-sjuka i Luvia senaste vecka.

Finland kommer i samarbete med Europas kommission att lämna detaljerade uppgifter till Ryssland om fallet av Newcastle-sjukan, de åtgärder som vidtas för att bekämpa sjukdomen och sjukdomslägets utveckling. Tills vidare har inga nya fall upptäckts. En del av gårdarna i den övervakade zonen har redan undersökts angående Newcastle-sjukan och undersökningarna av de övriga gårdarna pågår. Alla undersökningsresultat har varit negativa.

Den totala exporten av fjäderfäkött uppgick till ca fyra miljoner kilogram under januari-april. Över en miljon kilogram av exporten gick till Ryssland. De övriga destinationsländerna utgjordes främst av EU-länder. Inget av EU:s medlemsländer har begränsat importen från Finland på grund av Newcastle-sjukan.

Närmare information lämnas av:
avdelningschef Matti Aho
jord- och skogsbruksministeriet, tfn 040-516 9857


veterinäröverinspektör Kajsa Hakulin
jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52433


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab