Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.7.2004 17:03:59 / Agrolink
Inga nya fall av Newcastlesjuka

Inga nya fall av Newcastlesjukan har uppdagats vid de fortsatta undersökningarna. Till följd av fallet av Newcastlesjuka som konstaterades i Satakunda förra måndagen har områdets övriga gårdar med fjäderfä undersökts.

Den smittade gårdens kalkoner avlivades igår och kropparna fördes till destruktionsanstalten för djuravfall i Honkajoki där de förstörs.

Sjukdomens ursprung är fortfarande okänt. Flyttfåglar inom området anses vara en eventuell smittokälla. Också Sverige rapporterade i onsdags två fall av Newcastlesjuka. Inget samband mellan fallen i Finland och Sverige har hittats, men sjukdomen orsakades i båda fallen av ett liknande virus.

Totalt har nu sex gårdar med fjäderfä undersökts utöver den smittade gården. Fyra av dessa producerar broilrar, en producerar avelsägg och en kalkoner. Undersökningarna har utförts vid Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA). Alla resultat har varit negativa.

Djurutrymmena på gården där smittan konstaterades tvättas och desinficeras. Gården får ta emot nya djur tidigast om tre veckor efter desinfektionen. Runt den smittade gården har upprättats en skyddszon på tre kilometer och en kontrollzon på tio kilometer. Transport av levande fåglar och avelsägg inom zonerna är begränsad. Skyddszonens begränsningar är i kraft tre veckor efter att den smittade gården tömts och desinficerats, och därefter följs kontrollzonens begränsningar också inom skyddszonen. Kontrollzonens regler är i kraft 30 dygn efter att den smittade gården tömts och desinficerats.

Närmare information lämnas av:
biträdande avdelningschef Riitta Heinonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53337 (smittoläge och åtgärder) veterinäröverinspektör Kajsa Hakulin, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52433 (smittoläge och åtgärder) veterinär Laila Rossow, Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel EELA, tfn (09) 393 1877 (sjukdomsbild och diagnostik)


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab