|
23.7.2004 / LF
Sockerreformen i korthet
Kommissionens officiella förslag till sockerreform presenterades förra veckan. Förslaget är i praktiken identiskt med det utkast som refererades i LF strax före sommarpausen.
I ett nötskal innebär förslaget följande:
- En sänkning av det institutionella stödpriset från 632 euro/ton till 421 euro, vilken kommer att genomföras i två steg under tre år.
- En sänkning av minimipriset på sockerbetor från 43,6 euro/ton till 27,4 euro, vilken kommer att genomföras i två steg under tre år.
- Avskaffande av offentliga interventionsåtgärder, som ersätts av en ordning för privat lagring.
- En minskning av EU:s produktionskvot med 2,8 miljoner ton (från 17,4 miljoner ton till 14,6 miljoner ton) under fyra år. A- och B-kvoterna slås ihop.
- En minskning av den subventionerade exporten med 2 miljoner ton (från 2,4 miljoner ton till 0,4 miljoner ton).
- Ett nytt frikopplat stöd till sockerbetsodlare för att delvis (60 %) kompensera för inkomstbortfall.
- Kvoter som kan överföras mellan aktörer i olika medlemsstater.
- Omställningsåtgärder (250 euro/ton) för fabriker som lägger ned verksamheten inom sektorn.
Oroväckande för betodlarna i Nordeuropa är förslaget att industrin ska få sälja produktionskvoter från ett EU-land till ett annat. Flera EU-länder, bland annat Finland, riskerar en utveckling där sockerproduktionen flyttas till länder där verksamheten är lönsammare, till exempel Tyskland, Storbritannien eller Frankrike.
Den nuvarande marknadsordningen för socker löper ut i slutet av juni 2006 men kommissionen vill starta sin reform redan i juni nästa år. En mellanöversyn är inplanerad år 2008, då eventuella justeringar kan företas. Först ska emellertid medlemsländerna ta ställning till förslaget i agrarrådet. Reformen väntas stöta på ett omfattande motstånd i de länder där betodlingen är hotad.
|
|