Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
23.7.2004 / LF
LFA-stöd i hela landet också efter 2007
Finland torde ha rätt att betala ut fullt LFA-stöd i hela landet också under den period för finansiering av landsbygdsutvecklingen som löper 2007-2013.
Under jordbruksministrarnas möte i Bryssel i måndags diskuterade ministrarna kommissionens förslag om en reform av EU:s förordning om landsbygdsutvecklingen. Frågan om LFA-stödets utformning i framtiden har behandlats i överläggningar mellan Finland och kommissionen tidigare.
EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler har i offentligheten sagt att stödet i medeltal per hektar får vara högst 250 euro under perioden. I bakgrunden finns bland annat EU:s revisionsdomstols krav på en revision av stödområdena.
EU:s anslag för landsbygdsprogrammet blir enligt kommissionens förslag 13,7 miljarder euro i genomsnitt per år under perioden 2007-2013. Det är från de här pengarna som EU:s finansieringsandel av LFA- och miljöstödet kommer. Finansieringen är i alla fall ännu en öppen fråga, eftersom budgetramarna för perioden ännu inte har fastställts. Därmed uppstår också frågan hur stor EU:s andel av vårt LFA-stöd - och även miljöstödet - blir framöver. Hur finansieringen ordnas i framtiden av ett LFA-stöd på i medeltal 250 euro per hektar i hela landet - när stödets nationella tilläggsdel är medräknad - är ännu öppet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab