Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
23.7.2004 / LF
Skogs- och miljöcentralerna fick anvisning om flygekorrar
Jord- och skogsbruksministeriet har i samarbete med miljöministeriet gett en anvisning för skogscentralerna och de regionala miljöcentralerna om föröknings- och rastplatser för flygekorrar. Anvisningen gäller närmast hur sådana platser definieras, avgränsas och bevaras i samband med avverkningar.
Anvisningen är en tillämpning av de ändringar i naturvårdslagen och skogslagen som riksdagen nyligen godkände och som trädde i kraft den första juli. I anslutning till aktuella avverkningar ska alltså skogscentralen enligt anvisningen jämföra anmälningar om användning av skog som kommit in med de handlingar om föröknings- och rastplatser för flygekorrar som skogscentralen fått av den regionala miljöcentralen.
Skogscentralen måste omedelbart rapportera om en avverkningsanmälan till den regionala miljöcentralen i fall det finns föröknings- och rastplatser för flygekorrar på området. Skogscentralen måste också informera markägaren och dennes representant samt den som genom fullmakt innehar avverkningsrätten. Skogscentralens anmälning till miljöcentralen är helt teknisk. Det är alltså inte skogscentralen som övervakar naturvårdslagen utan den uppgiften åligger miljöcentralen. Därmed kan inte heller skogscentralens anmälan överklagas.
Efter att ha fått en anmälan från skogscentralen ska miljöcentralen utreda om de berörda föröknings- och rastplatserna fortfarande används av flygekorrarna. Miljöcentralen måste fatta sitt beslut om fortsatta åtgärder utan dröjsmål, det vill säga senast inom trettio dagar efter att anmälan har kommit. Bara av särskilda skäl kan behandlingstiden förlängas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab