Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
23.7.2004 14:28:05 / Agrolink
Rapporten om terrordåden kritiserar underrättelsesystemet

Kommissionen som undersökt den amerikanska administrationens agerande före terrordåden den 11 september 2001 kritiserar myndigheterna för misslyckanden i arbetet att motverka terrorismen, skriver Hufvudstadsbladet.  
 
WASHINGTON
Den 567 sidor långa rapporten konstaterar att USA främst saknade fantasi, men också kunskap, taktiskt kunnande och ledarskap i sina försök att bekämpa terrorhotet. Kommissionens slutsats är att terrordåden den 11 september 2001 med största sannolikhet inte hade kunnat förhindras. Enligt rapporten var terrordåden mycket välplanerade och rapporten anklagar inga enskilda individer eller särskilda händelser.
Kommissionen anser ändå, utan att nämna president George W. Bush eller hans föregångare Bill Clinton vid namn, att landets ledare "inte insåg hotets allvar".
- Vi kan med säkerhet säga att inga av den amerikanska administrationens åtgärder under åren 1998 till 2001 störde eller ens bromsade al-Qaidas planer, konstaterar kommissionen.
Efter att ha talat med kommissionen försäkrade president Bush att hans administration kommer att göra allt för skydda amerikanerna för terrorism.
I sin slutrapport föreslår kommissionen att ett nationellt center för bekämpning av terrorism grundas och att en nationell underrättelsechef tillsätts.

Presidentvalet

I kommissionen ingick ledande politiker från bägge de stora partierna. Kommissionen föreslår att det inom kongressen skapas en organisation som bättre kan överblicka och kontrollera underrättelseorganisationernas arbete. Detta kan leda till revirstrider inom kongressen.
Det har gått tre år sedan terrordåden, och kommissionen har arbetat relativt snabbt. Dess slutrapport sammanfaller med inledningen av den amerikanska presidentvalskampanjen. Det anses vara Bush som har mest att förlora på rapporten.
Graverande är att Bush gick i krig mot Irak i tron att Irak hjälpt 11 september-terroristerna. Rapporten slår fast att Irak inte på något sätt hjälpte al-Qaida i planeringen eller utförandet av attackerna utan att det i själva verket var Iran som hjälpte dem.

Terrorister släpptes

Inför offentliggörandet i går dök det upp en ny uppgift: På morgonen den 11 september stoppades fyra av de fem personer som senare skulle störta ett plan in i Pentagon.
De fastnade i säkerhetskontrollen på Dullesflygplatsen i Washington när de skulle gå ombord. En film visar hur säkerhetsvakterna kontrollerade dem, men sedan släppte igenom dem trots att de hade med sig knivar i bagaget som gav utslag på metalldetektorerna. Två av dessa män var sedan flera år kända som terrorister.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab