Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.7.2004 15:01:57 / Agrolink
Statliga stöd ineffektiva för landsbygdsutveckling

Utsikterna för att stöd till landsbygd och glesbygd skall åstadkomma sysselsättning och ekonomisk tillväxt är mycket små. Dessutom skjuter åtgärderna ofta bredvid målet.
Det är slutsatsen Livsmedelsekonomiska institutet (SLI) drar efter att i tre nya studier ha granskat den typ av stöd som ges för att stimulera landsbygdsföretagande och breddning av jordbruksföretagens verksamhet.

Slutsatserna som SLI kommer fram till är:

  • Generella åtgärder för att förbättra näringsklimat och kommunikationer är bättre för utvecklingen än stöd till verksamhet på landsbygden
  • Särskilda åtgärder för landsbygdsutveckling har mycket små förutsättningar att ge varaktig sysselsättning
  • Landsbygdsstöd för att utveckla jordbruket kan i själva verket vara hämmande för landsbygdens inkomstutveckling

Årligen används nära 5 miljarder kronor inom ramen för jordbruks- och regionalpolitiken till projektstöd för att utveckla landsbygden ekonomiskt. SLI granskar i sina studier om projektstöd kan påverka utvecklingen och om de riktas mot relevanta problem.

SLI:s studier visar att det främst är när företagare har goda affärsidéer som projektstöd ger bestående sysselsättningseffekter. Detta kan inga stöd skapa, samtidigt som det är stor chans att goda idéer förverkligas även utan stöd. Politiken kostar mycket men åstadkommer lite.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab