Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.7.2004 13:44:22 / Agrolink
Slopade exportstöd i nytt WTO-förslag

Alla former av exportstöd skrotas och höga tullar skärs ned snabbare än låga enligt ett nytt förslag för handeln med jordbruksprodukter, skriver atl.nu.

I fredags presenterades ett utkast till ett ramverk för världshandelsorganisationen WTO:s avtal om handel med jordbruksprodukter. Utkastet måste enligt många kommentatorer bli ett färdigt dokument inom två veckor om jordbruksförhandlingarna inte ska frysa fast för lång tid framåt.
I utkastet föreslås att alla former av exportstöd slopas, inte bara EU:s förhånade exportbidrag utan även USA:s exportkrediter och Kanadas och Australiens monopolsystem för export av vissa jordbruksprodukter. Marknadstillträde ska enligt förslaget öka genom kraftigare nedskärningar av höga tullar än av lägre, en variant som bland annat förespråkats av USA och Kina. EU tillhör de WTO-medlemmar som hellre vill se genomsnittliga tullsänkningar som ger större möjlighet att välja vilka produkter som ska få fortsatt högt tullskydd. Utkastet går EU och kompani till mötes genom att föreslå att produkter som enskilda länder anser särskilt känsliga ska kunna undantas från kraven på kraftiga tullsänkningar, skriver nyhetstjänsten Agra-Net.
En grupp utvecklingsländers krav på att handeln med bomull ska hanteras utanför den pågående förhandlingsrundan för all jordbrukshandel är inte med i förslaget.
Några närmare detaljer, siffror eller datum, finns inte i utkastet.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab