Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.7.2004 14:53:49 / Agrolink
Nytt vaccin mot kikhosta

Ökningen av kikhostfallen i Finland ska stoppas. Från och med nästa år tas ett nytt vaccin i bruk, och även 14-åringar vaccineras, skriver Hufvudstadsbladet.  
 
Från och med hösten 2003 vaccineras sexåringar mot kikhosta, nu ska även fjortonåringarna få bättre skydd.
- Vaccinets effekt avtar på fem år. Under årtionden vaccinerades barn för sista gången när de var två år gamla, vilket gjorde att immuniteten snabbt avtog och många i skolåldern smittades. Därför började också sexåringar vaccineras, berättar professor Jussi Mertsola från barnkliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Under första halvan av 2004 har 746 fall uppdagats, jämfört med 388 under samma tid i fjol. Kikhostan blommar upp vart tredje eller fjärde år, för att sedan minska igen, och just nu är epidemin i topp.
- En orsak till att fallen ökar vart fjärde år är att man inte blir immun även om man haft kikhosta förr. Det tar ett par år innan immunförsvaret försvagas, så antalet mottagliga ökar med ett par års mellanrum.

Nya rutiner

Från och med början av 2005 tas ett nytt vaccineringssystem i bruk, och de vaccineringar ett tvåårigt barn måste ta minskar från tolv till fem.
I och med reformen tas även ett nytt kikhostvaccin i bruk. I stället för att framställa vaccin av döda kikhostbakterier använder man nu endast bakteriens antigener.
- Det nya vaccinet är bättre, för biverkningarna är färre, säger Jussi Mertsola.
Ännu har man inte kunnat se en minskning i antalet kikhostpatienter på grund av vaccineringen av sexåringar, men hopp finns att fallen minskar inom ett par år.
- Det tar en tid innan vaccineringen syns i statistiken, men om ett par år borde man märka förändringen. I hela Europa är kikhostfallen som flest på hösten, så det återstår att se om den här hösten blir bättre eller sämre än förra året.

Störst risk för små

- Ungefär trettio procent av dem som drabbas av kikhosta är vuxna. Problemet är att de inte känner igen smittosymtomen och sedan överför smittan till spädbarn som inte ännu vaccinerats. Sådana barn måste genast föras till en läkare så att sjukdomen kan botas.
Kikhosta överförs via droppsmitta., och inkubationstiden ligger kring 1-2 veckor. Sjukdomen börjar som en vanlig förkylning med hosta och lätt feber, och följs sedan av långa hostattacker.
- Det känns som om man inte får luft, och när man sedan klarar av att ta ett andetag hörs det kiknande ljudet som gett sjukdomen dess namn, säger Jussi Mertsola.
Hostattackerna kan i många fall vara så våldsamma att de resulterar i kräkningar.
Kikhostan håller på i sex till åtta veckor, och smittar från det första förkylningsstadiet ända till sex veckor efter att hostan brutit ut.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab