Beslutet att låta Tyskland och Frankrike slippa hotet om miljardböter för brott mot stabilitetspakten är illegalt. Det anser EG-domstolen som i går kom med ett utlåtande om finansministrarnas agerande i november, skriver Hufvudstadsbladet.
BRYSSEL
Då såg de genom fingrarna med att underskottet i länderna tre år i rad är mer än tre procent. EU-kommissionen drog därför ministrarna inför rätta och välkomnar domstolens utlåtande. I och med det ogiltigförklaras finansministrarnas beslut från den 25 november.
Den 24 november rekommenderade kommissionen att processen mot Tyskland och Frankrike trappas upp för att de bryter mot stabilitetspaktens regler. Enligt dem får underskottet i den offentliga budgeten inte vara mer än tre procent av BNP. De som agerar i strid med reglerna står inför hotet att betala miljarder i böter.
Men kommissionen, Europeiska centralbanken och sex medlemsländer - bland dem Finland, kördes över av de övriga EU-länderna. De ställde sig på de två storas sida som kom undan med ett juridiskt icke bindande löfte om att ekonomin i länderna 2005 är inom de tillåtna ramarna.
Rätt på en annan en punkt
Nu slår EG-domstolen fast att ministrarna inte har befogenheter att inställa förfarandet mot Tyskland och Frankrike. Initiativrätten ligger hos kommissionen, inte ens en majoritet av ministrarna kan ställa paktens bestämmelser åt sidan.
Men domstolen ger finansministrarna rätt på en annan punkt. Det är inte deras plikt att dela kommissionens åsikt i november: att Tyskland och Frankrike inte gjort tillräckligt för att få ekonomin på fötter.
I och med finansministrarnas beslut förklarades paktens saga mer eller mindre all. Den kom till på Tysklands initiativ för att garantera att den gemensamma euron mår bra. Paktens trovärdighet stod på spel.
Splittring inom EU
Därför valde den dåvarande kommissionären med ansvar för monetära frågor Pedro Solbes att dra ministrarnas tillvägagångssätt inför domstol. Han motiverade beslutet också med att det är viktigt att veta vilka regler som gäller med tanke på framtiden. Enligt honom kunde ministrarnas agerande bli ett farligt prejudikat. Det väckte också misstankar om att små och stora länder behandlas olika.
Ministrarnas beslut, liksom kommissionens svar på det, har splittrat unionen, men alla parter är måna om att tona ned konflikten. Enligt kommissionens ordförande Romano Prodi ska den tillsammans med regeringarnas samarbetsorgan, rådet, nu försöka hitta en lösning på de ekonomiska problemen i Tyskland och Frankrike - men uttryckligen inom stabilitetspaktens ramar.
Pakten ses över
EU:s finansministrar träffas på fredag i Bryssel, på dagordningen finns nästa års budget, men också finansramarna för åren 2007-2013. Och efter gårdagens domstolsbeslut talar de troligtvis också om stabilitetspakten. De tvingas fatta ett nytt beslut.
Nästa år ska länderna se över pakten. Det är inte uteslutet att de enas om att tolka den flexiblare. Kommissionen utgår från att hälften av EU-länderna redan i år överskrider den tillåtna treprocentsgränsen.