Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
14.7.2004 14:31:41 / Agrolink
Regnet dränker inte hopp om god skörd

Översvämningarna verkar inte ha medfört några katastrofer för lantbrukare. Anders Aronsson i drabbade Ryssby, Småland, får hålla mjölkkorna inne men ingen spannmål har tagit skada, meddelar atl.nu.


Ryssby utanför Ljungby har figurerat en del i riksmedia på grund av de stora översvämningarna i samhället. Men mycket av jordbruksmarken ligger lite högre upp än samhället och har därför klarat sig bättre, berättar mjölkbonden Anders Aronsson.
- Visst är det blött här, oerhört blött för att vara mitt i sommaren! säger han.
Anders Aronsson har aldrig varit med om ett liknande regn. Det regnade från fredagsmorgon till lördagseftermiddag. Sedan gjorde regnet uppehåll men redan på natten satte det fart igen och under hela söndagen kom det skurar. Totalt beräknas mellan 130 och 150 milimeter ha fallit ner. En del mindre potatisodlingar kan ta skada av det höga vattenståndet i området. Även låglänta betesmarker ligger under vatten. Men annars har lantbrukare i Ryssby klarat sig bra. Det stora frågetecknet nu är om det ska torka upp så pass mycket att det går att komma ut och ta andra ensilageskörden nästa vecka.
 
Dystert i Småland
Samma fråga ställer sig de flesta lantbrukare just nu i Småland.
- Det ser dystert ut för många, säger Zunita Hallgren, växtodlingsrådgivare i Jönköpings län.
Den kalla våren gav många dåliga volymer på förstaskördar och de är nu beroende av andraskörden. Återväxten på ensilagevallen har visserligen varit bra tack vare regnet. Men vallprognoserna visar att det är nu andra ensilageskörden ska tas för att få bra energi- och näringsvärden.
- Det måste till ett rejält högtryck för att få rätsida på det här, säger Zunita Hallgren.
Även på andra håll som till exempel Halland och Västerbotten har det regnat extremt mycket. Men ingenstans verkar regnet ha ställt till med riktiga katastrofer.
- På våra lätta jordar behöver vi regn så det är bra att det regnar även om det aldrig kan komma lagom! säger Magnus Melin, rådgivare på hushållningssällskapet i södra Halland.
För mjölkproducenten Per Eriksson, Ugerups säteri utanför Kristianstad, har regnet satt stopp för skörd av havren med insådd av ärt till grönfoder. Men Per Eriksson tycks ta det med ro.
- Det är att skönt andraskörden ensilage inte ligger slaget i alla fall. Det finns hopp kvar!
Ännu dröjer det en vecka eller två innan det är dags att ta en andraskörd på Ugerup. Klarnar det upp nu finns det möjlighet att få en riktigt bra ensilageskörd.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab