Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
12.7.2004 14:51:16 / Agrolink
Nu ska de stora fartygen få plats

Västra Finlands miljötillståndsverk har beviljat Bottniska
vikens sjöfartsdistrikt tillstånd för underhållsmuddring av farleden in till hamnen i Vasklot, skriver Vasabladet.


Beskedet om att tillstånd har beviljats är ett glädjebesked för hamnverket i Vasa. Hamndirektör Lars Holmqvist säger att han väntat på beslutet i snart två års tid.
–Under 2002 investerade vi stort när vi byggde den nya
kajen. Nu kunde vi ta emot riktigt stora fartyg. Två månader
efter invigningen av kajen kom beskedet att djupet i farleden justeras från nio till 8,7 meter. Det kändes nog som ett slag i ansiktet, speciellt med tanke på att vi från vår sida hade allt i skick,
säger Holmqvist.
Att djupet återställs till nio
meter är tillräckligt, tycker Holmqvist.
–Det räcker bra, det behöver inte vara djupare. Med en farled på 8,70 har det varit svårt att få in stora spannmålsbåtar. Jo, det här är nog ett mycket positivt besked, säger Holmqvist entusiastiskt.


Sjöfartsverket har redan
begärt offerter av muddringsföretag. Det troliga är att jobbet går till Helsingbyföretaget Wasa Dredging, det holländskägda Terramare eller YIT.


Farleden muddrades senast i början av 1980-talet.
Håkan Knip, sektorchef inom Sjöfartsverket, säger att besvärstiden är en månad, men han räknar med att arbetet med underhållsmuddringen kan påbörjas i början av augusti.
I den mellersta och yttre delen av farleden, främst i området Nagelprick–Norra Gloppsten, muddras cirka 6000 kubikmeter på en sträcka av totalt 25 kilometer. Knip berättar att dykare redan nu arbetar med att ta bort stenar.
–Muddringen sker främst i områdena kring Nagelprick och Stora hästen. Totalt handlar det om tre till fyra kilometer. Det som skall bort är ett skikt på 30–40 centimeter, mest sand och grus. Det är främst landhöjningen som orsakat att farleden blivit grundare. Men någon ytterligare fördjupning behöver inte göras, säger Knip.
I de sedimentprover som tagits från de områden som skall muddras har man konstaterat halter av TBT, det vill säga tributyltenn, som överskrider riktvärdena. Det var i samband med förberedelserna inför muddringen av Nordsjöhamnen i Helsingfors som miljömyndigheterna blev uppmärksamma på höjda TBT-halter i farleder. TBT:et bedöms härröra sig från målfärger som använts på fartyg.
–TBT:et gör att hela muddringsprocessen blir lite mera invecklad än normalt. För att lyfta upp muddermassorna på pråmen används en stängbar gripskopa. Det är helt enkelt för att de organiska tennföreningarna så väl som möjligt skall kunna tas till vara. Massorna transporteras vidare och deponeras i Sundom på Vasa hamns gamla deponeringsområde Gröna ön. Det är ett säkert område, säger Knip.


Håkan Knip berättar att
undersökningar i USA visar att gifthalten minskar med tiden när TBT utsätts för solljus och ultraviolett strålning.


–Det är svårt att säga hur trovärdig teorin är, men de TBT-haltiga muddermassorna skall i alla fall spridas ut i tunna skikt, säger Knip.
Sedimentproverna visar att TBT-halterna varierar avsevärt på de olika provtagningsplatserna. I fem muddringsområden är TBT-halten så hög att muddermassorna är odugliga för deponering i havet.
Totalmängden TBT i de massor som skall muddras beräknas till 1,7 kilogram. Några andra miljöförstörande ämnen har inte påträffats.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab