Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
9.7.2004 15:04:52 / Agrolink
Domstol stoppar muddring av giftmassor

Förvaltningsdomstolen i Vasa stoppar muddringen av giftigt tributyltenn i Nordsjöhamnen.
- Det är beklagligt ur miljösynpunkt, säger Aarno Ahti, projektchef för hamnbygget i Nordsjö.

 
Den nya hamnen i Nordsjö öppnar för godstrafik 2008. Eller så var det planerat. Vasa förvaltningsdomstols beslut att stoppa muddringen i hamnområdet betyder att hamnbygget till vissa delar försenas rejält, kanske med ett år.
Muddringen för den fördämning som ska byggas runt det mest förorenade havsområdet hade redan inletts, i enlighet med ett tillstånd från miljötillståndsmyndigheten i västra Finland. Helsingfors hamn fick muddra trots att besvärsprocessen är oavslutad, eftersom ”det var bäst för miljön”.
Enligt förvaltningsdomstolen i Vasa var det här fel. Miljöskadorna som kan uppkomma i samband med muddringen kan vara permanenta, enligt domstolen. Så nu är det stopp med all muddring i TBT-området nära varvet tills saken utretts grundligt.

Dåligt för miljön

- Det här är mycket överraskande, säger Aarno Ahti.
Enligt honom bidrog hamnen med alla tänkbara utredningar för att få muddringstillståndet.
- Vad jag förstår synades vi extra noga. Och jag tycker att vi hade en väl motiverad ansökan.
Aarno Ahti säger att förvaltningsdomstolens beslut är dåligt för miljön.
- Nu får giftet fortsätta flyta omkring med havsströmmarna och till folks stränder.
När muddringen avbröts i går hade Helsingfors hamn redan hunnit åtgärda ett av de mer förorenade havsområdena. TBT-massorna som lyfts upp ur havet förvaras tillfälligt på Ormudden. Meningen är att muddringsmassor där TBT-halten överstiger 200 mikrogram per kilo isoleras på land, i hamnkonstruktionen. Resten dumpas ute till havs.
- Det här betyder att vi inte får börja bygga på fördämningen runt det mest förorenade området som är 80 hektar stort, säger Aarno Ahti.
Och inte blir det något av dumpandet heller.

Bra för miljön

Enligt miljöjuristen Sakari Niemelä, vars klienter, det vill säga invånare i närheten av Nordsjö hamn, nu vunnit en delseger i besvärsprocessen mot hamnbygget, är Vasa förvaltningsdomstols beslut ytterligare en fingervisning om att allt inte står rätt till med hamnbygget.
- Det här är ett betydelsefullt ställningstagande. Och bra för miljön, säger han.
Tidigare har EU-parlamentets framställningsutskott kritiserat hamnbygget och krävt nya utredningar om miljökonsekvenserna.
Vasa förvaltningsdomstol väntas komma med sitt slutliga beslut i höst. Det är troligt att processen fortsätter i Högsta förvaltningsdomstolen.
Hur mycket fördröjningen kostar för Helsingfors hamn vill Aarno Ahti inte säga, men det var bland annat av ekonomiska orsaker som det var bråttom med TBT-muddringen.
- Det blir nu dyrare och svårare att få bort giftet, säger Aarno Ahti.
Muddringsstoppet i hamnområdet påverkar inte arbetet ute till havs.
- Farleden muddras som planerat, säger Ronald Westermark, projektchef för trafikförbindelserna


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab